Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - woensdag 12 mei 2010

Aanpassingen aan ABC-school De Laak liggen op schema

Het oplossen van bouwkundige gebreken aan de ABC-school in Vathorst ligt op koers. Naar verwachting is het gebouw voor de start van het nieuwe schooljaar 2010-2011 in orde.

Na de oplevering van het multifunctionele scholencomplex in het Laakcluster in 2007 kwamen de nodige bouwkundige gebreken aan het licht. Ook de klimaatinstallatie bleek niet naar behoren te functioneren. In december 2009 zegde wethouder Sebastiaan Van 't Erve (Onderwijs) toe deze gebreken, de zogenaamde "56-puntenlijst", vóór de zomer op te lossen.

"56-puntenlijst"
De bouwkundige gebreken, waaronder problemen met vloerbedekking, hekwerk en geluidsisolatie zijn opgenomen in een opsomming van de gebreken in de 56-puntenlijst. Aan advies- en ingenieursbureau DHV is gevraagd op basis van deze lijst per item te bepalen of sprake is van een gebrek; zo ja, voor wiens rekening de herstelkosten komen en of betrokken bedrijven voor de herstelkosten aansprakelijk kunnen worden gesteld. Een deel van de herstelwerkzaamheden zijn inmiddels uitgevoerd, een aantal vindt nu in de meivakantie plaats en andere zullen uiterlijk tijdens de zomervakantie worden afgerond. Indien aansprakelijkstelling mogelijk is, dan zal de gemeente alle mogelijke juridische middelen inzetten om daar waar een wanprestatie is geleverd, de kosten te verhalen. Advies hierover verwachten we begin juni te ontvangen.

Klachten over de klimaatinstallatie
In november 2007 bleek uit onderzoek dat de luchtbehandelingsinstallatie niet voldeed en bestond de indruk dat dit leidde tot gezondheidsklachten bij het personeel en de kinderen. In de zomer van 2008 is de capaciteit van de installatie uitgebreid en het gehele luchtbehandelingssysteem ingeregeld en gedesinfecteerd. In verband met geluidklachten werden van november 2008 tot en met september 2009 nog een aantal aanpassingen doorgevoerd in een deel van het gebouw. De installatie werd in oktober 2009 definitief opgeleverd. Uit onderzoeken en metingen die de afgelopen maanden zijn gedaan, is naar voren gekomen dat zich, ondanks de goedkeurende rapporten, een aantal tekortkomingen voordeed, waardoor de installatie minder presteerde dan vereist. Aanvankelijk leek het alsof met een paar kleine aanpassingen volstaan zou kunnen worden om de afgesproken luchthoeveelheden te halen. Dat bleek niet het geval. Met de betrokken scholen is afgesproken aanvullende maatregelen te treffen. Deze werk zaamheden worden nu in de meivakantie afgerond. Met de schoolbesturen worden daarna afspraken gemaakt over CO2- controlemetingen en een steekproefsgewijze controle van de luchtbehandelingsinstallatie.

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort