Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Kamervragen over omstreden pijnexperimenten bij muizen

Den Haag, 11 mei 2010 - De Partij voor de Dieren heeft Kamervragen gesteld over omstreden pijnexperimenten bij muizen. Zondag publiceerde het wetenschappelijke tijdschrift Nature Methods het (Canadese) onderzoek naar pijnexpressie bij muizen, waarvoor de dieren extreme pijnprikkels zijn toegebracht zoals het inspuiten van azijnzuur in de buik en het beschadigen van zenuwen. Uit de publicatie blijkt dat het Leids Universitair Medisch Centrum betrokken is bij het discutabele onderzoek.

Tweede Kamerlid Esther Ouwehand wil opheldering van minister Klink (VWS) over de Nederlandse betrokkenheid bij de wrede experimenten. De Partij voor de Dieren vindt het onvoorstelbaar dat na honderden miljoenen experimenten op muizen wereldwijd er nog steeds apart onderzoek wordt gedaan om pijn bij muizen te kunnen herkennen. Ouwehand: "Gegevens over pijn bij proefdieren hadden de afgelopen decennia al lang verzameld en geanalyseerd moeten zijn. Maar kennelijk weet de onderzoekswereld ondanks talloze pijnlijke ingrepen nog steeds niet hoe een muis die pijn lijdt er precies uitziet. Dat geeft zeer te denken over de belofte van de proefdierindustrie dat pijn bij proefdieren zoveel mogelijk vermeden wordt."

De Partij voor de Dieren wil van minister Klink weten wat de stand van zaken is van de kennis over pijnexpressie bij proefdieren en wat dat betekent voor het huidige proefdieronderzoek. Bovendien wil de partij dat de minister ingaat op de betrokkenheid van Nederlandse wetenschappers bij het onderzoek dat ook door hoogleraar proefdierkunde Merel Ritskes (UMC St. Radboud, Nijmegen) 'ethisch problematisch' wordt genoemd.



Ingezonden persbericht