Gemeente Venray


11 mei 2010

Voorjaarsnota 2010

Het college van B en W heeft de voorjaarsnota vastgesteld. In de voorjaarsnota zijn de financiën van de gemeente voor de periode 2010 tot en met 2014 op een rijtje gezet. Op financieel gebied breken er moeilijke tijden aan voor alle overheden. Toch denkt de gemeente Venray door nu tijdig bij te sturen haar ambities waar te kunnen maken.

Het rijk gaat bezuinigingen en dit heeft grote gevolgen voor gemeenten. Het gevolg van de bezuinigingen van het rijk is dat zij minder geld van het rijk krijgen. Ook Venray gaat daarom bezuinigingen doorvoeren. Op 21 april is een informatieavond voor de raad geweest waar uitleg is gegeven over de bezuinigingen. Deze bezuinigingen maken nu onderdeel uit van de voorjaarsnota. De bezuinigingen strekken zich uit over alle taken die de gemeente uitvoert of laat uitvoeren. Een kleine greep uit de maatregelen die op termijn EUR 3,2,miljoen op moeten leveren.


- Bijna alle verenigingen en instellingen worden vanaf 2011 gekort op hun subsidies. Deze subsidies worden daarnaast vanaf 2011 voor de komende 5 jaar bevroren.


- Sommige instellingen, zoals Synthese, worden met 20% gekort.


- De onroerendzaakbelasting wordt de komende twee jaar extra verhoogd.


- Op het onderhoud van de wegen, bermen, groen etc. wordt bezuinigd.

Naast de bezuinigingen op de uitvoering van de taken wordt ook fors gesneden in de eigen organisatie. Op termijn moet de organisatie met EUR 1,9 miljoen minder uitkomen.

Naast bezuinigingen is ook ruimte gemaakt om nieuwe investeringen te doen. Zo kunnen de ambities op veel terreinen toch doorgang vinden. Enkele investeringen die we in 2011 gaan doen zijn de volgende:


- Het Kennedyplein en omgeving wordt veiliger en leefbaarder gemaakt.


- De wegen Haag en Ossendijk worden verbreed en verkeersveiliger gemaakt.


- Het toegankelijker maken van de openbare ruimte voor minder validen.


- Er komen 4 BOA's (buitengewoon opsporings agenten) bij. Zo wordt de overlast teruggedrongen en de veiligheid neemt toe.

De voorjaarsnota bestrijkt de periode 2010 t/m 2014. Voor de jaren 2013 en 2014 is er nog sprake van een tekort. Zodra er meer duidelijkheid komt hoe de bezuinigingen van het rijk uitpakken zullen ook deze jaren sluitend worden gemaakt. De raad behandelt de voorjaarsnota 22 juni.