Gemeente Venray


11 mei 2010

College tevreden met positieve jaarrekening 2009

Het college van B en W heeft de jaarrekening van 2009 van de gemeente Venray vastgesteld. Deze sluit met een positief resultaat van EUR
1.773.000. Dit resultaat overtreft het verwachtte resultaat, oorzaak hiervoor zijn met name de afkoop van een rijksregeling, het zeer terughoudend zijn bij het inhuren van extern personeel en lagere onttrekkingen uit reserves.

De jaarrekening 2009 kent een positief resultaat van EUR 1.773.000 waar bij de laatste aanpassing van de begroting (2e bestuursrapportage 2009) nog een positief resultaat van EUR 714.000 werd verwacht. Het positieve resultaat van 2009 heeft verder geen consequenties voor het bezuinigingstraject dat in gang is gezet. Het negatieve begrotingssaldo zoals dat bij de programmabegroting 2010 is opgenomen manifesteert zich met name vanaf het jaar 2011 als gevolg van de aangekondigde kortingen op de rijksuitkeringen.

In de voorjaarsnota 2010 wordt een voorstel opgenomen om van dit resultaat EUR 610.000 over te hevelen naar 2010 om trajecten te kunnen uitvoeren die in 2009 niet zijn afgerond, het restant wordt voor de helft toegevoegd aan de reserve renovatie gemeentehuis en de algemene reserve, ieder EUR 581.600.

Prestaties 2009

Naast het financiële resultaat geeft de jaarrekening antwoord op de vraag `Is gedaan wat is afgesproken?' Dat antwoord is overwegend positief. De gemeente heeft in 2009 diverse aansprekende prestaties neergezet. Dat geldt bijvoorbeeld op het gebied van projecten, zoals realisatie nieuwbouw sport- en evenementenhal, uitvoering Venray Centrum op de schop en de openstelling van de parkeergarage de Gouden Leeuw. Ook op het terrein van extra inzet lokale en regionale bestuurlijke aanpak criminaliteit, implementatie modernisering WSW, ontwikkeling visie werkplein, gebiedsplan Ooijen-Wanssum en herijking van de Strategische visie zijn positieve resultaten behaald. Daarnaast is onder meer gewerkt aan de voorbereiding van de grenswijziging en is gestart met het bezuinigingstraject.

Het betreft de laatste jaarrekening van de (oude) gemeente Venray. Met ingang van het verslagjaar 2010 zijn ook de kernen Geijsteren, Blitterswijck en Wanssum opgenomen. De gemeenteraad neemt tijdens de vergadering van 22 juni een besluit over de jaarrekening.