Ministerie van Financiën

Tweede Kamer stemt in met garantiepakket EU

Nieuwsbericht | 11-05-2010 | Kredietcrisis, Europa

Het garantiepakket verstevigt de financiële stabiliteit van het eurogebied en versterkt het vertrouwen in de euro. Het Nederlandse aandeel in dit pakket is maximaal EUR 26 miljard van de in totaal EUR 440 miljard waarvoor de eurolanden garant staan.

In eerste instantie komt er via de Europese begroting EUR 60 miljard beschikbaar voor leningen aan landen in financiële problemen. Lidstaten geven via hun aandeel in de Europese begroting hierop een garantie af. De eurolanden staan daarbovenop garant voor een bedrag van EUR 440 miljard euro. Beslissingen over het aanwenden van de EUR 440 miljard euro moeten door de lidstaten unaniem goedgekeurd worden. De Tweede Kamer heeft met dit onderdeel op 11 mei ingestemd. Het IMF draagt op het totaal van 500 miljard Europees geld naar verwachting EUR 250 miljard bij. Voor eurolanden die een beroep doen op de steunregeling gelden strenge voorwaarden. Het IMF heeft hierin een belangrijke stem.

Verder is er afgesproken dat alle lidstaten de maatregelen nemen die nodig zijn om hun overheidsfinanciën op orde te brengen en dat de begrotingsafspraken in de toekomst beter worden nagekomen. Portugal en Spanje hebben reeds toegezegd in 2010 en 2011 aanvullende maatregelen te zullen nemen om hun tekort terug te brengen. Over het pakket is op 9 mei overeenstemming bereikt door de ministers van Financiën van de EU.

Meer informatie

Zie het origineel

* Kamerbrief over het mechanisme voor financiële stabiliteit in het eurogebied
Kamerbrief | 10-05-2010 | Kredietcrisis, Europa