NEN


NEN organiseert informatiebijeenkomst privézwembaden voor marktpartijen

donderdag 8 april 2010, 12:21

Steeds meer mensen hebben een eigen zwembad in de tuin of onder het huis. Veiligheid is daarbij van levensbelang. Om dit te kunnen realiseren, is een aantal technische afspraken noodzakelijk. Op Europees niveau start op korte termijn een Europese normcommissie om deze afspraken te maken. NEN organiseert op 11 mei een informatiebijeenkomst om te bepalen of en hoe Nederlandse marktpartijen deze ontwikkeling van Europese normen actief kunnen volgen en/of beïnvloeden.

Het Franse normalisatie instituut (AFNOR) heeft vorig jaar een voorstel ingediend bij het Europese normalisatie instituut (CEN) om Europese normen te ontwikkelen voor privézwembaden en daarbij horend materieel en apparatuur. Dat voorstel is inmiddels goedgekeurd en de verwachting is dat er nog voor het begin van de zomer een eerste bijeenkomst zal worden gehouden.

Inhoud Europese normen
De normen gaan over de hele levenscyclus van een privézwembad. Van ontwerp, constructie tot installatie en onderhoud/reiniging. De belangrijkste doelstelling is het realiseren van veiliger en kwalitatief betere zwembaden. Veiligheid is natuurlijk van belang voor consumenten, maar ook fabrikanten willen graag aantonen dat hun producten voldoen aan wet- en regelgeving. Door aantoonbaar te voldoen aan Europese normen, is het bovendien eenvoudiger om producten Europabreed in de markt te zetten. En zwembaden van lage kwaliteit kunnen van de markt worden geweerd.

De normen zijn bedoeld voor verschillende typen en formaten privézwembaden, voor zowel bovengrondse als ondergrondse zwembaden, maar ook voor hot tubs en spa's.

Informatiebijeenkomst
NEN organiseert in Delft op 11 mei van 9.00-12.00 uur een informatiebijeenkomst voor belanghebbende partijen. Deelname aan deze bijeenkomst in kosteloos. Doel is gezamenlijk te bepalen of er vanuit de Nederlandse markt behoefte is om actief deel te nemen aan het normontwikkelingsproces en zo ja, om te bepalen hoe we dat kunnen organiseren. NEN zal uitleg te geven over het Europese normalisatieproces, de mogelijkheden om mee te doen en de toepassing van de normen in Nederland.

Informatie
U kunt zich aanmelden voor de bijeenkomst bij NEN Business Development, telefoon (015) 2 690 372 of via
businessdevelopment@nen.nl. Tevens kunt u daar meer informatie opvragen