Plan Nederland

PERSBERICHT

Daphne Bunskoek geeft startsein voor nieuw geboortekaartjesplatform Baby's voor Baby's

Plan Nederland lanceert nieuwe campagne voor geboorteregistratie in India

Amsterdam, dinsdag 11 mei - Daphne Bunskoek, ambassadeur van Plan Nederland, reikte gisteren in het stadhuis van Den Haag haar zelf ontworpen geboortekaartje uit aan een kersverse vader. Hiermee gaf ze het startsein voor het nieuwe geboortekaartjesplatform www.babysvoorbabys.nl, een initiatief van kindgerichte ontwikkelingsorganisatie Plan Nederland. Baby's voor Baby's is een platform waar aanstaande ouders uit meer dan 200 geboortekaartjes met o.a. ontwerpen van Daphne Bunskoek, Claudia de Breij en Ruud de Wild kunnen kiezen, of zelf een geboortekaartje kunnen maken. Daarmee financieren zij een geboorteregistratie voor een kind in India.

In Nederland is geboorteaangifte vanzelfsprekend. In ontwikkelingslanden helaas niet. Jaarlijks worden maar liefst 50 miljoen kinderen niet geregistreerd. Zonder geboortebewijs 'bestaat' een kind niet. Een geboortebewijs is nodig om een paspoort aan te vragen, naar school te kunnen, toegang te krijgen tot gezondheidszorg, te kunnen trouwen, te stemmen en nog veel meer. Met dit geboorteregistratieproject voert Plan Nederland actie voor India. Het doel is een geboortebewijs voor 20.000 kinderen met een speciale focus op meisjes. Op elke 1000 jongens worden slechts 700 meisjes geregistreerd. Meisjes zijn daardoor nog kwetsbaarder voor uitbuiting, prostitutie of mensenhandel.

Geboortekaartjes of kraamcadeaus voor geboorteregistratie Met www.babysvoorbabys.nl biedt Plan Nederland een nieuwe manier om kinderen in ontwikkelingslanden een goede start voor hun rechten te geven. Aanstaande ouders kunnen via de website een set geboortekaartjes bestellen of kunnen hun kraamvisite vragen een geboortebewijs cadeau te doen. Geboortekaartjesplatform Poobies zorgt voor de afhandeling van de geboortekaartjes en doneert bij elk bestelde set 8 EURO. De Nationale Postcode Loterij verdubbelt elk aangeschaft geboortebewijs.

Wat doet Plan Nederland
Plan Nederland heeft in de afgelopen jaren successen bereikt met haar projecten voor geboorteregistratie. Zo heeft Plan Nederland sinds 2004 geboorteregistratieprojecten in Cambodja waardoor 92 procent van de kinderen nu een geboortebewijs heeft. Inmiddels heeft het ministerie van Binnenlandse zaken van Cambodja geboorteregistratie geheel overgenomen. Ook in provincies van Mozambique en Kameroen zijn grote successen behaald, onder meer door het verzorgen van mobiele registratiepunten. In India richt Plan Nederland zich met haar registratieproject op Rajastan en Delhi om 20.000 nieuwe geboortebewijzen te realiseren. Plan Nederland zet registratiekantoren op, traint lokaal personeel en zorgt ervoor dat de pasgeboren kinderen direct geregistreerd worden en een geboortebewijs krijgen.


---einde bericht---


Plan Nederland (www.plannederland.nl)
Plan Nederland is lid van Plan International, een internationale, humanitaire, kindgerichte ontwikkelingsorganisatie zonder politieke, godsdienstige of commerciële doelstellingen. Plan werkt al 70 jaar en in vaak moeilijke en complexe omstandigheden aan blijvende verbeteringen in de levenssituatie van kinderen en hun families in ontwikkelingslanden. Plan doet dit door middel van kindgerichte gemeenschapsprojecten in 48 landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Plan zet zich wereldwijd in voor de rechten van kinderen en betere naleving van het VN-verdrag voor de Rechten van het Kind en benadrukt daarin de extra kwetsbare situatie van meisjes.

Noot voor de redactie,