Technische Universiteit Delft

Studium Generale: Het Van der Valk syndroom

door M&C

Kan de Nederlandse gastronomie zich wel echt meten met die van andere landen?

12 mei 2010 | 20:15 uur
plaats: DOK, Vesteplein 100, Delft

door Johannes van Dam

Elk meent zijn uil een valk te zijn, is een goed Nederlandse uitdrukking. Zo zijn er talloze Nederlanders die menen dat de Nederlandse gastronomie zich kan meten met die van andere landen. Dat men daar wat over moet meesmuilen, begrijpen we in Nederland niet goed. Noem het het Van der Valk syndroom. Zelfs onze meest gevierde koks lijden wat dat betreft aan schromelijke zelfoverschatting.

Hoe kon het zover komen? Waarom is het gastronomische leven, als je de grens overschrijdt, ineens heel anders?

Johannes van Dam schrijft al decennia voor Het Parool en Elsevier over voeding, kookboeken en restaurants. Hij publiceerde enige tientallen boeken, o.a. de bundel Dedikkevandam.

Toegang gratis

Meer informatie: www.sg.tudelft.nl