Rijksvoorlichtingsdienst

Minister Van der Hoeven brengt bezoek aan regio Yamal en spreekt met Russische vice-premier Zoebkov.

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken brengt van 12 tot 14 mei a.s., samen met vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven, een werkbezoek aan de Russische regio Yamal. Dit werkbezoek vindt plaats op uitnodiging van de Russische vice-premier Zoebkov. Belangrijkste doel van de reis is verkennen of er een rol is weggelegd voor het Nederlandse bedrijfsleven bij het duurzaam ontwikkelen van het Yamal- en Karazee-gebied.

De minister wordt vergezeld door CEO`s van een groot aantal Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen uit de energie-, water-, transport- en off-shoresectoren, verenigd in de speciaal op Yamal gerichte Project Delta Group. De delegatie reist op 12 mei vanuit Nederland, via Moskou, naar de stad Novyj Urengoj. Vandaar worden op 13 mei het Zapolyarnoe-gasveld en de nabijgelegen Centrale Gasverwerkings Unit bezocht. Het vertegenwoordigde Nederlandse bedrijfsleven organiseert diezelfde dag in Novyj Urengoj gezamenlijk met Gazprom een seminar over duurzame ontwikkeling van de gasvelden in het Yamal- en Karazee-gebied. In Moskou zal Minister Van der Hoeven in Moskou een gesprek hebben met de Russische vice-premier Zoebkov, over energiezaken en de bilaterale economische samenwerking. Beiden zijn voorzitter van de Gemengde Economische Commissie.

Omdat we voor een reeks Nederlandse en Russische feestdagen staan, vragen we belangstellende journalisten zich per ommegaande aan te melden, zodat de visapapieren e.d. nog op tijd in behandeling kunnen worden genomen. Dit betekent in praktijk dat alle papieren, zoals het bij mij te bekomen visum-formulier, plus twee officiële pasfoto's en een -nog een half jaar na 14 mei geldig- paspoort , in mijn bezit moeten zijn op maandag a.s. 12.00 uur.

Journalisten die zich eerder hadden aangemeld voor de oorspronkelijk in maart geplande Yamalreis, krijgen voorrang bij zich voordoende capaciteitsproblemen in de vliegtuigen. Dit lijkt met name het geval te zullen worden bij de heen en terugreis Nederland-Moskou, een afstand die met de KBX zal worden overbrugd. In Rusland zelf wordt er gevlogen met lokaal vervoer, waar die problemen zich niet voor lijken te gaan doen. In praktijk komt dit er dan op neer dat zij die niet in de KBX meekunnen, op eigen gelegenheid naar Moskou moeten reizen. Journalisten die wel meevliegen met de KBX, wordt een economyticket in rekening gebracht.

Deelname van journalisten is afhankelijk van het bereiken van overeenstemming met Gazprom.




RVD Mediafeed