Radboud Universiteit Nijmegen


Romeinse 'first ladies' waren belangrijk, maar moesten wel hun plaats kennen

Datum bericht: 3 mei 2010

Door een tekort aan mannelijke erfgenamen werd de positie van de vrouwen uit de eerste Romeinse keizerlijke dynastie belangrijker dan voorheen. Zij traden in de openbaarheid en dat kon tot zichtbare spanningen leiden, constateert historica Lien Foubert, die op 12 mei promoveert aan de Radboud Universiteit.

De eerste Romeinse keizerlijke dynastie (27 voor Christus tot 69 na Christus) kende een voortdurend gebrek aan mannelijke erfgenamen. Daardoor werd de positie van de vrouwen uit de keizerlijke familie belangrijker. De vrouwen kwamen ook letterlijk prominenter in beeld, bijvoorbeeld op munten, in reliëfs en in beeldengroepen. Lastig was hóe ze in beeld te brengen, want tot dan toe was het publieke domein voorbehouden aan mannen. De vrouwen hoorden thuis, in het private domein van de echtgenote en moeder.Â

Afgebeeld als Venus - of Minerva
De vrouwen werden afgebeeld als Venus (godin van de liefde) of Ceres (vruchtbaarheid) en voorzien van attributen als een hoorn des overvloeds, om hun taak als echtgenote en moeder te benadrukken. Sommige beelden verraden meer spanning: bijvoorbeeld wanneer de first ladies geassocieerd worden met Minerva, een tamelijk militaristische godin.Â

Haar plaats kennen
Bij Nero, de laatste keizer uit de Julisch-Claudische dynastie, komt het conflict een paar keer erg duidelijk in beeld. Veelzeggend is een beeld van Agrippina de jongere, Neroâs moeder, die haar zoon tot keizer kroont. Ook zijn er in Neroâs tijd munten geslagen waarop Agrippina even groot als haar zoon de keizer staat afgebeeld â én op gelijke hoogte! Op de munten die na de gewaagde serie geslagen werden, kent Agrippina haar plaats weer: op de achtergrond.

Tempora en mores
De ideeën over vrouwen, mannen, publiek, privaat en wie waar thuis hoort, zijn de afgelopen 2000 jaar flink veranderd. Toch ziet Foubert het conflict van tijd tot tijd de kop opsteken: âMichelle Obama moet wel af en toe laten merken dat ze een verantwoordelijke moeder is die niet wil dat haar kinderen te dik worden. En als Wouter Bos het publieke domein inruilt voor het private, roept dat een enorme polemiek op. Neutraal zijn de verhoudingen dus ook nu nog niet.â Lees en zie meer in de beeldrubriek van de onderzoeksnieuwsbrief van de Radboud Universiteit Nijmegen.