Universiteit van Tilburg

Persbericht 6 mei 2010

Slachtoffers geweld vaker werkloos en hebben lager inkomen

Promotie Maarten Kunst 12 mei

Slachtoffers van geweld hebben niet alleen te maken met psychische klachten, maar lijden vaak ook onder de economische gevolgen van een misdrijf. Ze hebben minder inkomsten dan niet-slachtoffers, bijvoorbeeld vanwege arbeidsongeschiktheid en studievertraging, stelt promovendus Maarten Kunst. Degenen die lijden aan een posttraumatische stress-stoornis (PTSS) zijn bovendien vaker werkloos.

Kunst deed zijn onderzoek onder een grote groep slachtoffers van geweldsmisdrijven op drie verschillende (meet-)momenten. Hij constateert dat geweldsslachtoffers nog vele jaren na het misdrijf kampen met stress-symptomen. Slachtoffers zouden daarom niet alleen direct ná het misdrijf moeten worden gescreend op PTSS, maar ook in de periode erop volgend.
Hij stelt verder dat het ervaren van negatieve gevolgen van geweld ook afhankelijk is van persoonlijkheidsfactoren. Door die in een vroeg stadium in kaart te brengen, kunnen slachtoffers beter geholpen worden. Mensen met bepaalde persoonlijkheidstrekken, zoals het zorgelijke type D-persoonlijkheid, hebben grotere kans aanpassingsproblemen te krijgen.

Verzonnen
Hoewel Kunst stelt dat dit een gevoelig onderwerp is, constateert hij dat geweldsslachtoffers soms alleen klachten rapporteren wanneer schadevergoeding aan de orde is. Daardoor kunnen PTSS-symptomen overdreven of zelfs verzonnen zijn. Mogelijk gaat het hierbij om zo'n 20 procent van de gevallen. Uitkeringsinstanties dienen hier rekening mee te houden bij het toekennen van een claim. Tenslotte vond Kunst dat slachtoffers uiteindelijk ook kunnen `groeien' door hun trauma, waardoor ze beter bestand zijn tegen de gevolgen van een eventueel nieuw gewelddadig misdrijf.