Gemeente Abcoude


Geluidswering Abcoude West

Met de openstelling van De Derde Brug op 12 mei a.s. dienen enkele aanvullende maatregelen te worden getroffen om het verkeer in goede banen te leiden. Een aantal maatregelen zijn maatregelen om de hinder van het verkeer in Abcoude West tegen te gaan. Hierbij moet gedacht worden aan een doserende verkeersmaatregel en snelheidsremmende maatregelen, die inmiddels zijn gerealiseerd. Andere maatregelen hebben betrekking op het geluid van het verkeer op bepaalde woningen langs de route. De bewoners van de desbetreffende woningen zijn reeds ingelicht over het lopende onderzoek, waarvan half mei de resultaten worden verwacht.

Verkeersdoserende maatregel In maart 2010 is een verkeersregelinstallatie op de Nieuwe Amsterdamseweg in werking gesteld. Dit is het alternatief voor de zogenaamde doseersluis die was aangelegd om het sluipverkeer in de kern van Abcoude tegen te gaan. Er is zodoende voldaan aan de voorwaarde dat een verkeersdoserende maatregel aanwezig moet zijn, die het sluipverkeer voldoende dient te weren.

Weginrichting en veiligheidsmaatregelen Om de snelheid van het verkeer binnen de perken te houden, zijn op de bestaande wegen in Abcoude West, naast de reeds aanwezige drempels en verkeersplateaus, drie extra snelheidsremmende maatregelen gerealiseerd. Het betreft de aanleg van drie nieuwe plateaus.

Geluidwering Bij het vaststellen van het bestemmingsplan, welke de realisatie van De Derde Brug mogelijk maakt, heeft de gemeenteraad besloten voor een dertigtal woningen te onderzoeken of er gevelmaatregelen getroffen dienen te worden. Dit naar aanleiding van een hogere geluidsbelasting, welke zal worden veroorzaakt door de toename van verkeer. De Raad van State heeft echter in haar vonnis aangegeven dat de gemeente dient te garanderen dat in de woningen langs de route een maximale binnenwaarde van 35 db(A) zal heersen. Dit betekent concreet dat meer woningen dienen te worden onderzocht op het treffen van gevelmaatregelen.

Ten tijde van de uitspraak van de Raad van State was het gevelonderzoek naar de woningen reeds opgestart om tijdig de maatregelen in Abcoude-West te kunnen treffen. Na de zitting bij de Raad van State is het onderzoek opgeschort en in gewijzigde vorm en overeenkomstig de uitspraak van de Raad van State weer opgestart. Dit naar aanleiding van het feit dat er meer woningen in het onderzoek moesten worden betrokken.

De bewoners die in aanmerking komen voor het gevelmaatregelenonderzoek zijn hiervan schriftelijk op de hoogte gesteld. Uit het gevelmaatregelenonderzoek zal blijken of een onderzochte woning voldoet aan de hierboven genoemde binnenwaarde van 35 dB(A). Mocht blijken dat deze norm niet wordt gehaald dan zullen er aanpassingen aan de woning dienen te worden getroffen. De geluidwering van de betrokken woningen is nog in onderzoek en de maatregelen zullen vanwege de hierboven genoemde reden nog niet gerealiseerd zijn voor de ingebruikname van de brug.
---

6 mei 2010

Herindeling Abcoude - De Ronde Venen