Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

ANWB: Lang weekend zorgt voor drukke spits

De avondspits van woensdag 12 mei verloopt veel drukker dan normaal, zo voorspelt de ANWB. Rond 17.00 uur staat er ruim 300 kilometer file. Vooral op de wegen in het midden van het land wordt het erg druk.

De extra drukte op de wegen wordt veroorzaakt door de 1,2 miljoen mensen die er tijdens het lange hemelvaartweekend enkele dagen tussen uit gaan. Ongeveer de helft blijft in eigen land. In het buitenland zijn Duitsland, Frankrijk en Belgi favoriet. Tijdens de avondspits zijn de wegen richting de Veluwe (A1/A50), Drenthe (A28), rond Arnhem (A12/A50) en naar het zuiden (A2/A27) de grootste knelpunten. Na 19.30 uur zijn de meeste files opgelost.

In het buitenland wordt het ook druk. In België is er woensdagmiddag en donderdag veel verkeer onderweg richting de kust via de E40 Brussel - Oostende. In Frankrijk is het druk op de wegen vanuit Parijs naar het westen en zuiden. In Duitsland is de woensdagavondspits een stuk drukker dan normaal. Dat is in het noorden goed te merken op de wegen rond Hamburg en richting Noord- en Oostzeekust. In het midden en zuiden staan files rond Frankfurt, Neurenberg en München. In Oostenrijk en Zwitserland worden er files verwacht op de routes naar het zuiden. Vooral op de A10 Salzburg richting Villach voor de Tauerntunnel en in Zwitserland op de A2 Basel richting Chiasso voor de St. Gotthardtunnel is de kans op vertraging groot. Op zondag 16 mei reizen de meeste mensen in de loop van de middag weer terug naar huis met opnieuw kans op veel files.

Evenementen tijdens Hemelvaart:

â- Dauwpop in Hellendoorn, donderdag 13 mei
â- A1 Grand Prix TT op circuit Assen, 14 t/m 16 mei â- Lady Gaga in Gelredome Arnhem, zaterdag 15 mei