VU Medisch Centrum

persbericht

Amsterdam, 11 mei

2010/056/JS

Ondanks zorgvuldig meten kan veel informatie verloren gaan

De drang om de totale situatie van een patiënt met een neurologische aandoening in één getal uit te drukken leidt vaak tot het verlies van informatie. Aldus prof. dr. Bernard Uitdehaag, die op woensdag 12 mei zijn leerstoel 'klinische neuroepidemiologie' aanvaardt.

Bij veel neurologische aandoeningen is er sprake van problemen op meerdere terreinen van het lichamelijk en geestelijk functioneren. Meestal worden al die terreinen apart gemeten en vervolgens worden die resultaten samengevoegd tot één score. "Daarmee verliezen we het zicht op de bijdrage van de verschillende problemen. En dat wordt alleen nog maar erger als we veranderingen in de tijd willen meten", aldus Uitdehaag. "Verslechteringen op het ene terrein kunnen wegvallen tegen verbeteringen op een ander terrein en al die veranderingen blijven dan onzichtbaar."

Neuroloog Bernard Uitdehaag doet zijn uitspraken aan de hand van zijn ervaringen bij de ziekte multiple sclerose (MS). Bij MS kunnen uiteenlopende klachten ontstaan op meerdere terreinen, zoals problemen met het zien, het lopen, het gevoel of de blaasfunctie. Het beloop is onvoorspelbaar; klachten kunnen ontstaan, maar ook weer geheel of gedeeltelijk verdwijnen. MS is niet te genezen, maar onderzoek naar de behandeling van MS is volop in ontwikkeling. Juist daarom zijn goede meetinstrumenten voor de ziekte nodig. De instrumenten die momenteel het meest gebruikt worden, voegen de verschillende terreinen allemaal samen tot één getal. Uitdehaag pleit er voor de verschillende aspecten van de ziekte te meten en apart zichtbaar te maken. De effecten van een behandeling kunnen dan ook gedetailleerder bestudeerd worden. "Natuurlijk moeten de verschillende aspecten met elkaar in verband worden gebracht, maar we moeten zorgen dat daarmee niet teveel informatie verloren gaat. Het is een uitdaging om daar de meest optimale manier voor te vinden."

Multiple sclerose (MS)

MS is een ziekte van het centrale zenuwstelsel waar in Nederland naar schatting zo'n 16.000 mensen aan leiden. VUmc MS Centrum Amsterdam is het belangrijkste kenniscentrum voor MS in Nederland en hoort wetenschappelijk bij de beste MS centra van de wereld. In het centrum wordt veel onderzoek gedaan naar de diagnostiek en behandeling van MS. VUmc MS Centrum Amsterdam wordt gesponsord door de Stichting MS Research.

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie en contactgegevens kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Jan Spee (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/voorjournalisten. Voor meer informatie over onderwijsprogramma VUmc-compas: www.VUmc.nl/geneeskunde

Achtergrondinformatie (