PvdA positief over Burgerinitiatief tegen Colportage

12/05/2010 09:17

Burgerinitiatief Colportage

De Partij van de Arbeid deelt de zorg van het Burgerinitiatief tegen Colportage over de toegenomen overlast door verkopers aan de deur. Politieke steun moet ertoe leiden dat voor het eerst een burgerinitiatief tot nieuwe wetgeving leidt.

Mei Li Vos, binnen de PvdA fractie verantwoordelijk voor Consumenten, onderkent de toename in het aantal klachten over verkopers aan de deur. "Wij hebben het 'waterbeddeneffect' ook opgemerkt. We hebben telefonische verkoop aan banden gelegd, maar nu verplaatst het zich weer." In het bel-me-niet-register hebben zich inmiddels 4,5 miljoen mensen uitgeschreven. Hierdoor is verkoop aan de deur in 2010 ineens sterk toegenomen. Volgens gegevens van de Consumenten Autoriteit heeft één op vijf Nederlanders al te maken gehad met agressieve of misleidende verkoop

aan de deur.

Het Burgerinitiatief tegen Colportage, dat op 28 april werd gelanceerd, verzamelde in twee weken al 5.000 handtekeningen via www.geencolportage.nl. Er zijn 40.000 handtekeningen nodig om op de agenda van de Tweede Kamer te komen. Initiatiefnemer Ruud Huisman verwacht dit aantal op korte termijn te behalen. "Mensen willen gewoon niet meer lastig gevallen worden. Niet telefonisch, en zeker niet aan de deur. Colportage is namelijk een nog grotere inbreuk op de privacy."

Hoezeer het onderwerp leeft, blijkt uit de oproep van de Consumentenbond tot een bel-niet-aan-register. Minister Van der Hoeven noemde dit voorstel eind maart onuitvoerbaar. Het burgerinitiatief van Hagenaar Huisman wil de politiek aanzetten om colportage toch te beteugelen.

Kamerlid Mei Li Vos vindt een totaal verbod echter te ver gaan: "Colportage helemaal verbieden zou ik niet willen, dat ontneemt bijvoorbeeld politieke partijen of goede doelen de kans om in gesprek te gaan met mensen. Maar ook daarvoor geldt: als mensen niet geïnteresseerd zijn en nee zeggen moet je vriendelijk bedanken en niet verder aandringen. Dat zou de hoofdregel moeten zijn: nee is nee en niet verder aandringen."

Vos is met het burgerinitiatief in gesprek om een politiek haalbaar voorstel te realiseren. Zij hoopt dat het onderwerp via het burgerinitiatief in de Tweede Kamer komt: "Ik ben erg gecharmeerd van burgerinitiatieven: levendige en werkende democratie!"





http://www.geencolportage.nl