Gemeente Geertruidenberg


Nieuw vergadersysteem raad Geertruidenberg

De nieuwe gemeenteraad heeft er voor gekozen om de vergadercyclus zo in te richten dat een proces ontstaat waarin aparte vergaderingen zijn voor de onderdelen orientatie, specificatie en besluitvorming. De vergaderpraktijk bestaat maandelijks uit een Ronde Tafelgesprek, een Discussie raad en een Besluitvormende raad. De commissies bestaan niet langer.

Bij de ronde tafelgesprekken verzamelen raadsleden informatie, er wordt niet gedebatteerd en er worden geen besluiten genomen. De raad kan burgers en vertegenwoordigers van instellingen en bedrijven uitnodigen om deel te nemen aan een ronde tafelgesprek.
Alle raadsleden zijn in principe welkom aan het ronde tafelgesprek. De avond wordt voorgezeten door een voorzitter uit de raad.

Een ander vergadermoment wordt gevormd door de discussie raad. Tijdens deze vergadering van de plenaire raad, onder het voorzitterschap van de burgemeester, worden voornamelijk raadsvoorstellen beoordeeld. In deze fase bestaat de mogelijkheid om bestuurlijke vragen aan het college te stellen.

Het laatste vergadermoment in het beslissingsproces van de raad wordt gevormd door de besluitvormende raad. Fracties nemen hun definitieve standpunt in en komen via stemming tot een beslissing.

Alle vergaderingen zijn openbaar en beginnen om 19.30 uur. De agenda's voor het Ronde Tafelgesprek, de Discussie raad en de Besluitvormende raad vindt u terug op onze website. Inspreken als burger kan zowel tijdens de Discussie raad (over alle onderwerpen) als tijdens de Besluitvormende raad (enkel over geagendeerde onderwerpen).

Voor de eerstvolgende besluitvormende raad van donderdag 3 juni staan de volgende onderwerpen geagendeerd:

- Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad

- Jaarstukken 2009

- Benoeming voorzitter, leden voor de Vaste commissie van advies voor bezwaarschriften