Beleggers blijven optimistisch over 2010

12/05/2010 09:43

Reed Business

Hoewel april bepaald geen goede beursmaand was, bleven beleggers vorige maand optimistisch over de ontwikkeling van de AEX in 2010, blijkt uit een onderzoek van de website Beurs.nl.

Van de bezoekers van Beurs.nl verwachtten in april 31,5% dat de AEX boven de 400 punten zal eindigen tegenover 23,5% in maart.

In april gaf bovendien 52,05% van de bezoekers aan te verwachten dat de AEX aan het einde van het jaar tussen de 350 en 400 punten zal staan tegenover bijna 51,6% in februari.

De AEX-index bereikte begin vorige maand het hoogste punt in anderhalf jaar, maar kreeg in de tweede helft van de maand forse klappen door de Griekse schuldenproblematiek.

Vorige maand verwachtte 11% van de respondenten dat de AEX 2010 tussen de 300 en 350 punten zal eindigen. Dat was in maart bijna 12,4%.

5,5% voorspelde in april een niveau van minder dan 300 punten, tegenover een voorspelling van 12,4% in maart.

W-vormig

Onder de bezoekers van Beurs.nl nam de angst voor een stagnatie van de economische groei dit jaar wel enigszins toe.

Een W-vormig scenario van de economie werd in april door 35,6% van de respondenten voorspeld, terwijl dat in maart 29,5% was.

Toch bleven in april de bezoekers van Beurs.nl die uitgaan van V-vormig scenario (39,4%) in de meerderheid. Een U-vormig (ruim 19,9%) of een L-vormig (ruim 5,5%) economisch herstel werd door de bezoekers van Beurs.nl minder waarschijnlijk geacht.

China

China (39,7%) blijft volgens de bezoekers van Beurs.nl nog steeds de markt waarop beleggers in 2010 het meeste geld kunnen verdienen, gevolgd door Europa (18,5%), India (13,7%), Verenigde Staten (8,9%) en Brazilië (11%). Beleggers verwachten minder van Rusland (4,8%) en Japan (3,4%).

Aandelen (56,8%) zijn volgens de bezoekers van Beurs.nl de beleggingscategorie waarmee ze in 2010 het meeste geld kunnen verdienen, gevolgd door grondstoffen (32,2%). Duidelijk minder populair waren valuta (5,5%), obligaties (3,4%) en vastgoed (2%).

Deze maand

Ondanks het optimisme over de ontwikkeling van de AEX tot aan het einde van het jaar, heeft de koopbereidheid van de bezoekers van Beurs.nl wel een knauw gekregen. Vorige maand gaf 37% van de beleggers aan hun beleggingsportefeuille deze maand opnieuw te zullen uitbreiden tegenover 46,4% een maand eerder. Verkopen wil in mei 11,6% (tegenover 10,4% in april). Het aantal beleggers dat de portefeuille niet wilde wijzigen nam in april toe: van 41,2% naar 46,6%.

Binnenlandse aandelen

Binnenlandse aandelen blijven met bijna 37% het meest populaire beleggingsproduct voor de bezoekers van Beurs.nl. Ze worden gevolgd door opties (23,3%), beleggingsfondsen (21,2%) en buitenlandse aandelen (11,6%),

Mening

Op Beurs.nl kunnen bezoekers ook in mei hun mening geven over de AEX en hun beleggingsportefeuille in dit jaar. Het aantal respondenten in april bedroeg 146.

Streaming realtime koersinformatie

Aan de onlangs vernieuwde website Beurs.nl zijn belangrijke nieuwe applicaties toegevoegd, namelijk de S? FUTURES 500 en de S? 500. Beurs.nl is de enige Nederlandse website die deze indexen publiceert. Beurs.nl biedt eveneens als enige website streaming realtime koersinformatie. De Dow Jones en de DAX, een overzicht van de goud- en olieprijzen, en een overzicht van Nederlandse bedrijven met een notering in New York.

Vernieuwde iPhone app met persoonlijke watchlist

De iPhone app van Beurs.nl, met de actuele beurskoersen en het laatste beursnieuws, is vernieuwd. Op de iPhone app is het eenvoudig om een persoonlijke watchlist aan te maken met fondsen uit de AEX, AMX of AScX. Als de app geopend wordt, zijn direct de meest actuele koersen zichtbaar van de aandelen in de watchlist.

Nieuwsbrieven

Bezoekers van de website kunnen zelf aangeven hoeveel keer per dag ze een nieuwsbrief willen ontvangen. Bovendien kunnen gebruikers zich inschrijven voor een maandelijkse overzichtsnieuwsbrief met de belangrijkste ontwikkelingen in de beurswereld.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.beurs.nl

http://www.reedbusiness.nl