Toename politieke aandacht voor mensen met een beperking

12/05/2010 09:57

Kenniscentrum CrossOver

'Nu komt het aan op politieke moed en doorzettingskracht'

Toename politieke aandacht voor mensen met een beperking

Kennis- en Innovatiecentrum CrossOver constateert op basis van de verkiezingsprogramma's dat de politieke aandacht voor mensen met een beperking toeneemt. Dat blijkt uit de vandaag gepresenteerde analyse van CrossOver-bestuurslid Hannie van Leeuwen. CrossOver-voorzitter Hans Kamps is blij met alle goede voornemens. "Maar nu komt het er echt op aan. Want de nieuwe voornemens kosten geld en vereisen stevig ingrijpen in bestaande structuren. En helaas hebben erg veel mensen en organisaties belang bij een status quo. Nu komt het aan op politieke moed en doorzettingskracht."

CrossOver streeft naar een cultuuromslag in hoe onze maatschappij omgaat met mensen met een beperking. Die omslag moet ervoor zorgen dat met name jongeren met een beperking in toenemende mate economisch zelfstandig kunnen worden. Op dat gebied bieden de verkiezingsprogramma's aanknopingspunten. Van Leeuwen onderzocht alle landelijke verkiezingsprogramma's op programmapunten die voor mensen met een beperking van belang zijn.

Onderwijs: aandacht voor aansluiting

In de geanalyseerde programma's krijgt de aansluiting tussen vmbo en mbo en de aansluiting op werk relatief veel aandacht. Daarbinnen is er ook meer aandacht voor het opleiden van vaklieden via praktische leerwegen. Bijvoorbeeld via vakcolleges en werkscholen waar erg de nadruk ligt op het bevorderen van voldoende stage- en leerwerkplekken en de aansluiting met het bedrijfsleven. Dit soort ontwikkelingen zijn belangrijk vindt CrossOver, omdat veel problemen voor jongeren met een beperking in de aansluiting tussen onderwijstypen en in de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt zit.

Werk: samenvoegen van uitkeringen en toepassing quota

Op het gebied van werk is er veel aandacht voor het samenvoegen van verschillende inkomensvervangende of ondersteunende uitkeringen. De politieke partijen hebben over het algemeen de intentie om de uitvoering van die regels bij de gemeenten neer te leggen.

Het samenvoegen van bestaande regelingen heeft verschillende voor- en nadelen. Het voordeel is dat je doelmatiger je middelen kunt besteden en minder bureaucratie hebt. Het weghalen van schotten bevordert ook de integratie van jongeren met een functiebeperking. Een risico van deze samenvoeging kan zijn dat je expertise kwijt raakt die in de loop der jaren is opgebouwd.

In een aantal programma's wordt ook gesproken over het hanteren van quota. Bijvoorbeeld bij aanbestedingen waarbij overheidsopdrachten alleen worden gegeven als een organisatie een bepaald percentage mensen met een beperking in dienst heeft. Andere quotavoorstellen richten zich op percentages stageplaatsen en arbeidsplekken voor mensen met een beperking.

Ook over quota's zijn de meningen verdeeld. Ondernemers- en werkgeversorganisaties (MKB en VNO-NCW) hebben zich al negatief uitgesproken en ook op het discussieplatform LinkedIn van CrossOver is de conclusie van professionals dat dwang niet werkt. Maar toch is iedereen het erover eens dat mensen met een functiebeperking serieuze kansen moeten hebben op serieuze banen bij serieuze werkgevers. En dat is niet alleen goed voor werknemers maar juist ook voor ondernemers die vooruitlopend op een veranderende arbeidsmarkt willen investeren in nieuw arbeidspotentieel.

Indirect naar de cultuuromslag

Ook op andere terreinen zijn de signalen uit de verkiezingsprogramma's hoopvol voor het slagen van de gewenste cultuuromslag. Zo willen partijen de toegankelijkheid van het openbaar vervoer en andere relevante publieke voorzieningen verbeteren zoals bijvoorbeeld het gratis parkeren voor mensen met een beperking.Maar ook de uitbreiding van de Wet

Gelijke Behandeling Chronisch Zieken en Gehandicapten en de ratificatie van het VN-verdrag zijn van belang. Het laten ontstaan van geïntegreerde indicatiestelling is ook een stap voorwaarts. Het zijn juist dit soort maatregelen die direct en indirect belangrijk zijn voor jongeren met een functiebeperking. Zo is toegankelijkheid van het openbaar vervoer van essentieel belang voor het succesvol zelfstandig functioneren van jongeren met een functiebeperking op weg naar school of stage.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.kenniscentrumcrossover.nl