Rechtbank Arnhem


Veroordelingen en vrijspraak in Windhalm-onderzoek

Arnhem, 12 mei 2010 â De rechtbank Arnhem heeft vandaag uitspraak gedaan in de resterende drie zaken in het Windhalm-onderzoek. Gisteren deed de rechtbank al uitspraak in de zaak van de 54-jarige hoofdverdachte.

43-jarige vrouwelijke medeverdachte
De 43-jarige vrouwelijke medeverdachte is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 38 dagen voor het bezit van drie pistolen. Deze gevangenisstraf is gelijk aan de duur van het voorarrest. De rechtbank sprak verdachte vrij van het bezit van ruim 2000 kilo hasjiesj.De officier van justitie had een gevangenisstraf van 18 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar geëist, omdat zij het bezit van de hasjiesj wel bewezen achtte. De rechtbank heeft in de straf meegewogen dat de vuurwapens kennelijk toebehoorden aan de hoofdverdachte.

70-jarige mannelijke medeverdachte
In dezelfde zaak is een 70-jarige medeverdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf van 55 dagen waarvan 30 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar wegens medeplichtigheid aan het (door de hoofdverdachte) aanwezig hebben van ruim 2000 kilo hasjiesj. Verdachte heeft inmiddels 25 dagen in voorarrest doorgebracht en hoeft daarom geen gevangenisstraf meer te ondergaan. De officier van justitie had een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden en een geldboete van 500 euro geëist.

Verdachte heeft een pand gehuurd en een kenteken van een vrachtauto op naam gehad waarin de drugs is aangetroffen. Deze tenaamstellingen heeft hij niet beëindigd ondanks het feit dat hij wel in de gaten had dat er softdrugs in het spel waren.

Bij de straf heeft de rechtbank in het voordeel van verdachte rekening gehouden met het feit dat verdachte jarenlang op de afdoening van zijn strafzaak heeft moeten wachten omdat in de zaak van de hoofdverdachte veel nader onderzoek moest worden verricht. Een taakstraf lag niet in de rede omdat verdachte praktisch blind is. Bovendien is verdachte niet eerder veroordeeld. Een geldboete achtte de rechtbank, gelet op het delict en de persoonlijke omstandigheden van de verdachte, niet passend.

Het beroep van de verdediging op de niet-ontvankelijkheid van het openbaar ministerie en op schending van artikel 6 EVRM heeft de rechtbank verworpen net als het verzoek tot voeging van stukken.

40-jarige mannelijke medeverdachte
Een 40-jarige andere medeverdachte is vrijgesproken van het aanwezig hebben van drugs. Dit is conform de eis van de officier van justitie.

Bron: Rechtbank Arnhem
Datum actualiteit: 12 mei 2010 Naar boven