Rechtbank Utrecht


Regionale omroepen mogen geen flitsen van erediviewedstrijden uitzenden

12 mei - De voorzieningenrechter in Utrecht heeft woensdag bepaald dat regionale omroepen niet zonder toestemming flitsen van beeldmateriaal van eredivisiewedstrijden mogen uitzenden. De regionale omroepen hadden in een kort geding geëist dat de eredivisie flitsen van beeldmateriaal moet verstrekken aan de regionale omroepen en dat zij deze flitsen mogen uitzenden in nieuwsuitzendingen.

De regionale omroepen beriepen zich hierbij op een bepaling in de mediawet: een omroeporganisatie kan van een andere omroeporganisatie verlangen dat zij flitsen van beeldmateriaal verstrekt. Volgens de voorzieningenrechter betekent het verstrekken van flitsen van beeldmateriaal niet dat deze omroeporganisatie ook gerechtigd is om de flitsen uit te zenden. De bepaling is naar het voorlopig oordeel van de voorzieningenrechter slechts een toegangsregeling en niet ook een gebruiksrecht.

Ook een bepaling uit de auteurswet en wet naburige rechten die voorschrijft dat media berichten van elkaar mogen overnemen, was volgens de rechter in deze situatie niet van toepassing. Eredivisie zendt op de website www.eredivisie.nl en het televisiekanaal `Eredivisie Live' de eredivisiewedstrijden integraal en live uit. Deze uitzendingen hebben hoofdzakelijk de bedoeling om kijkers te amuseren en te entertainen en kunnen dan ook niet worden aangemerkt als `nieuwsuitzendingen'. Volgens de voorzieningenrechter wordt er daarom door regionale omroepen niet voldaan aan het vereiste dat het overnemen geschiedt in een radio- of televisieprogramma of ander medium dat eenzelfde functie vervult als het medium waaruit wordt overgenomen.

De regionale omroepen stelden zich ook op het standpunt dat zij geen toestemming van de rechthebbende(n) op het auteurs- en naburige recht nodig heeft, omdat sprake is van een zogenaamde wettelijke beperking, de `reportage-execeptie'. Deze reportage-execeptie dient ertoe om media in staat te stellen opnamen te maken van een actuele gebeurtenis. Daarbij dient naar het oordeel van de rechter onderscheid te worden gemaakt tussen het beschermde werk (in dit geval de beeldreportage(s) van de eredivisiewedstrijd(en)) en het onderwerp van het beschermde werk (in dit geval de eredivisiewedstrijd(en) zelf). De gebeurtenissen tijdens de eredivisiewedstrijd(en) zijn nieuws, niet de reportage(s) van deze wedstrijd(en). Het overnemen van (een deel) van de reportage(s) van de eredivisiewedstrijd(en) valt dan ook niet onder de reikwijdte van de reportage-exceptie.

LJ Nummer

BM4200

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Utrecht Datum actualiteit: 12 mei 2010 Naar boven