Provincie Overijssel

Persbericht

Zwolle, 12 mei 2010

Provincie Overijssel wil milieuvergunning van Nijhoff Grindmaatschappij intrekken

Gedeputeerde Staten van Overijssel maken vandaag het voornemen bekend om de milieuvergunning van Nijhoff Grindmaatschappij in Almelo in te trekken. De provincie voelt zich genoodzaakt deze maatregel te treffen omdat Nijhoff stelselmatig diverse voorschriften van haar milieuvergunning heeft overtreden. Bovendien weigert het bedrijf helderheid te verschaffen over het gebruik en de bestemming van verontreinigd slib/fijn zand. Daardoor bestaat het gevaar dat verontreinigde grond wordt toegepast waar het voor mens en dier gezondheidsrisico's kan vormen. De provincie ziet helaas geen verbetering en heeft het vertrouwen verloren dat Nijhoff momenteel in staat is en de wil heeft volgens de voorschriften van de milieuvergunning te werken.

Gevaarlijk afval verkocht als bouwstof
Nijhoff is een grindverwerkingsbedrijf in Almelo. Bij Nijhoff komt met koper en PAK's (Poly Aromatische Koolwaterstoffen) vervuild slib/fijn zand vrij in meerdere duizenden tonnen per jaar. De Raad van State heeft in een door de provincie aangespannen zaak eind 2009 al uitgesproken dat dit slib/fijn zand gevaarlijk afval is. Nu blijkt dat Nijhoff dit gevaarlijke afval niet naar de stortplaats afvoert, hetgeen wel is vereist, maar vermoedelijk opgemend met ander materiaal heeft verkocht als bouwstof. Hierdoor wordt het de provincie onmogelijk gemaakt om zorgvuldig te controleren waar Nijhoff haar grondstromen aflevert en hoe deze worden toegepast. Koper en PAK's kunnen in hoge concentratie gevaarlijk zijn voor de gezondheid van mens en dier.

Geen verbetering: milieuvergunning intrekken
De afgelopen jaren zijn al meerdere lasten onder dwangsom opgelegd aan het bedrijf met als doel een einde aan de overtredingen te maken. Er treedt echter geen verbetering op, zo heeft de provincie geconstateerd. Intrekking van de milieuvergunning is de laatste optie voor de provincie Overijssel als bevoegd gezag.

Onderzoek naar bestemming afval
De provincie Overijssel is een onderzoek gestart naar de bestemming van het slib/fijn zand afkomstig van Nijhoff. De provincie Overijssel verwacht hierover binnen een maand met de eerste resultaten te komen.

Hersteltermijn
Gedeputeerde Staten geven Nijhoff een wettelijke hersteltermijn tot 7 juni 2010, zodat het bedrijf maatregelen kan treffen om aan de voorschriften te voldoen. Als dan blijkt dat Nijhoff hieraan wederom niet voldoet dan besluiten GS om de milieuvergunning in te trekken.