Gemeente Medemblik

Nieuw monument in Wognum onthuld

Woensdag 28 april heeft burgemeester Theo van Eijk het nieuwe monument onthuld op de nieuwe locatie, aan het Raadhuisplein in Wognum. Het monument is een ontwerp van beeldend kunstenaar Peter Koelemeijer. Het vervangt het monument dat oorspronkelijk aan de Hoornseweg stond en wegens verbreding van de A7 werd verplaatst naar de Sportlaan. Het monument voor de 7 bemanningsleden die in 1943 omkwamen bij een vliegtuigcrash in Wognum, werd destijds ontworpen en gemaakt door beeldend kunstenaar Theo Mulder. Uit inspectie bleek het zodanig te zijn aangetast door corrosie dat reparatie niet mogelijk was. Na overleg met betrokkenen, waar onder de Dorpsraad, is gekozen voor de plek aan het Raadhuisplein.

Een van de sprekers bij de onthulling was dhr. Volkert J. Nobel. Als ooggetuige heeft hij zich altijd betrokken gevoeld bij het monument.

Gedenksteen verplaatst
Voor de gedenkplaat uit de gevel van het voormalige gemeentehuis, is een nieuwe locatie gevonden, naar een ontwerp van Peter Koelemeijer. Het gebouw krijgt immers in de nabije toekomst een andere bestemming. Beide monumenten hebben als nieuwe locatie het gazon tussen Hoornseweg, Raadhuisplein en Oosteinderweg.