Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Reactie FME op CBS cijfers eerste kwartaal 2010:

Jan Kamminga "Economisch herstel fragiel"

Zoetermeer, 12 mei 2010 - "Een bescheiden economische groei van 0,2% over het eerste kwartaal 2010, zoals vandaag door het CBS gepresenteerd, toont aan dat het economisch herstel nog fragiel is", aldus FME-voorzitter Jan Kamminga. Bovendien is het aantal banen in Nederland verder afgenomen met 145.000. "Het voorzichtige, fragiele herstel dat zich afgelopen maanden in de technologische industrie heeft afgetekend, geeft een wisselend beeld. Waar het herstel in de hightech sector aantrekt, blijft de bouwgerelateerde productie in mineur. Daarnaast wordt de groei vooral gedreven door de export."

De marktontwikkelingen dicteren dat bedrijven zich steeds sneller aanpassen. "Voldoende flexibiliteit op onze arbeidsmarkt is hiervoor essentieel", aldus Kamminga. Vergeet niet dat de meeste nieuwe orders momenteel uit het buitenland komen. De concurrentiepositie van de Nederlandse industrie in de mondiale markt blijft daarom cruciaal. "Juist nu moet er een extra tandje worden bijgezet om ervoor te zorgen dat we onze producten in het buitenland kunnen blijven verkopen." Hoewel de ondernemers optimistischer zijn en meer orders ontvangen, is de werkvoorraad nog steeds klein. De bezettingsgraad is met 78% (industriemonitor mei 2010) nog steeds buitengewoon laag.

Op dit moment wordt in de politiek vooral gesproken over noodzakelijke bezuinigingen. Kamminga: "Het versnellen van de economische groei door slim en daadkrachtig overheidsbeleid moet dat completeren. Zo moet het crisis- en herstelpakket onverkort worden uitgevoerd en moet de overheid juist nu als launching customer nieuwe innovatieve ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld duurzaamheid en zorg aanjagen."