Gemeente Bernheze


Bernheze sluit 2009 financieel positief af

Met een positief resultaat van ruim EUR 1,5 miljoen sluit de gemeente Bernheze de boeken over 2009. Het college van burgemeester en wethouders heeft de jaarstukken ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad. Daarbij stelt het college voor om het overschot onder meer te gebruiken voor lopende projecten.

Het positieve saldo heeft diverse incidentele oorzaken gebaseerd op meer inkomsten en minder uitgaven. Zo heeft herschikking van een aantal taken voor het beheer van openbaar groen en een nog niet tot stand gekomen speelplaatsenbeleid tot minder uitgaven geleid. De kosten van de WMO zijn lager uitgevallen dan verwacht en er is een voorlopig aandeel ontvangen (meer inkomsten) in de liquidatie van het voormalige IZA (Instituut Ziektekosten Ambtenaren).

Daarnaast houdt Bernheze geld over door een lagere toerekening van de apparaatskosten (minder uitgaven), een hoger ontvangen subsidie bij het project landbouwontwikkelingsgebieden en hogere inkomsten aan bouwleges. Verder viel de algemene uitkering lager uit (minder inkomsten) en leidde bijstandverlening tot hogere kosten (meer uitgaven).

Bestemming overschot

Het college stelt voor om het grootste deel van het overschot te reserveren voor nog nader te bepalen zaken. Verder zal een deel van het overschot beschikbaar worden gesteld voor projecten die al opgestart zijn in 2009 en doorlopen in 2010. Zoals de digitale verslaglegging van raadsvergaderingen, het Kunstproject Heilaren Noord, het Keurmerk veilig wonen, de verbreding van de digitale balie en verder voor diverse projecten jeugd- en jongerenbeleid.

De jaarstukken zijn gecontroleerd door de accountant, die daarover een goedkeurende verklaring heeft afgegeven. Ook de rechtmatigheid van de uitgaven blijkt in orde te zijn. De jaarstukken liggen ter inzage in de publiekshal van het gemeentehuis, in de drie openbare bibliotheken en in de gemeenschapshuizen in Vorstenbosch en Loosbroek.

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35