ISSO


Regeltechniek voor Klimaatinstallaties

Onder druk van energiebesparing is het deellast gedrag van klimaatinstallaties steeds belangrijker geworden. Dit betekent voor een installatieontwerper dat hij/zij naast de ontwerpsituatie ook rekening moet houden met de verschillende deellast situaties en het dynamisch gedrag van een installatie. Bij het uitwerken van de verschillende deellast situaties van een klimaatinstallatie in een automatische werking van de installaties speelt de regeltechniek een belangrijke rol. Om deze reden is ISSO-publicatie 94 "Regeltechniek voor klimaatinstallaties" ontwikkeld. Met ISSO-publicatie 94 wordt de installatieontwerper gedwongen na te denken over de automatische werking van een installatie. ISSO-publicatie 94 begint waar de standaard boeken over regeltechniek ophouden. Via een aantal concrete stappen wordt de regelkring bepaald en uitgewerkt . De te volgen stappen in ISSO-publicatie 94 zijn:


1. Bepalen van het te regelen proces en de stoorinvloeden
2. De te volgen regelstrategie

3. Het bepalen van de kenmerken van het te regelen proces a. Overdrachtkarakteristiek (regelbereik en overdrachtsfactor) b. Moeilijkheidgraad

4. Bepalen van de parameters van de regelaar
5. Bepalen van de regeldiagrammen

Bij het bepalen van de regelstrategie wordt duidelijk welke processen wel of niet in volgorde kunnen worden geregeld. Bij het bepalen van de kenmerken van een proces wordt duidelijk wat de invloed is van het ontwerp op het dynamisch gedrag van de geregelde grootheid. Bij het bepalen van de parameters van de regelaar wordt gebruik gemaakt van praktische instelregels voor zowel continue regelaars als discrete regelaars. Bij het bepalen van de regeldiagrammen wordt duidelijk wat het gevolg is voor het regelbereik als regelsignalen uit de regelaar elkaar overlappen.

Bij het toepassen van ISSO-publicatie 94 wordt duidelijk dat de benodigde gegevens voor de automatische werking van een klimaatinstallatie door de installatieontwerper moeten worden bepaald. De huidige praktijk laat nog te vaak zien dat de benodigde gegevens voor de automatische werking van een klimaat installatie door de automatiseerder in het software programma worden ingevuld.

Inhoud Instructiebijeenkomst:

- Toelichting van de theorie en de vijf stappen in ISSO publicatie 94


- Voorbeeld 1: Regeling van een vertrektemperatuur
- Voorbeeld 2: Volgorde regeling luchtverwarmer, warmtewiel en luchtkoeler

- Voorbeeld 3: Regeling vertrektemperatuur met een tijdproportionele regelaar en thermische motor

- Voorbeeld 4: regeling voor het laden van een WKO-installatie met warmtepomp

De voorbeelden laten duidelijk zien hoe de verschillende stappen in ISSO-publicatie 94 moeten worden toegepast.

Voor wie?
Installateurs, adviseurs en overige geĂŻnteresseerde

Basis voor instructie

ISSO- publicatie 94

Cursusduur


1 dagdeel

Uw investering
EUR 395,-

Data en locaties

De instructies zullen plaats vinden in Rotterdam, Zwolle, Eindhoven en Bunnik. De instructies starten om 16:00 uur en eindigen rond 21:00 uur. Met uitzondering van Rotterdam, hier start de instructie om 12:00 uur en eindigt rond 17:00 uur. Tijdens deze instructies zijn lunch/diner ingebrepen.