Gemeente Hilversum

Deel Jan van der Heijdenstraat 30km/u, in voorlopig ontwerp

publicatiedatum: woensdag 12 mei 2010

Het college van burgemeester en wethouders heeft deze week het Voorlopig Ontwerp (VO) van de herinrichting van de Jan van der Heijdenstraat tussen de Larenseweg en de Kamerlingh Onnesweg/Oosterengweg goedgekeurd en vrijgegeven voor inspraak. Doel is om de verkeersveiligheid te verbeteren en te zorgen dat er niet meer verkeer dan nu gebruik gaat maken van de Jan van der Heijdenstraat.

Het VO beschrijft de herinrichting van de Jan van der Heijdenstraat. Het stuk tussen de Larenseweg en Eemnesserweg wordt ingericht als 30 kilometer-gebied. Daarnaast worden de kruispunten bij de Eemnesserweg en Lorentzweg aangepast en wordt het voorrangspleintje met de Kamerlingh Onnesweg in het kader van het Integraal BereikbaarheidsPlan (IBP) zodanig vormgegeven, dat de natuurlijke doorgaande rijrichting via de buitenring zal zijn.

Huidige situatie
Nu mag op de Jan van der Heijdenstraat nog 50 kilometer per uur worden gereden. Fietsers rijden op de rijbaan of op de ventweg. De huidige inrichting is gebaseerd op zeer intensief gebruik van de weg, ondanks de aanwezigheid van diverse detailhandelfuncties en (tijdelijke) scholen. Tussen 2004 en 2008 waren er op deze straat 99 ongevallen, waarvan 83 op kruispunten. Meer dan de helft hiervan vond plaats op de ´grote´ kruispunten. De herinrichting heeft als doel om de weg veiliger in te richten.

Voorlopig ontwerp wegvak Larenseweg-Eemnesserweg, 30km/u De Jan van der Heijdenstraat wordt tussen de Larenseweg - Eemnesserweg ingericht als een 30km/u zone. Om de snelheid terug te brengen komen er drie plateau`s op de kruispunten met de Kometenstraat, Radiostraat en Zenderstraat. Bij de twee laatstgenoemde kruisingen komt een zebrapad dat het Lucent terrein en winkelcentrum Seinhorst verbindt. Op dit stuk Jan van der Heijdenstraat krijgen de fietsers een eigen strook van anderhalve meter breed. Behoud van het aantal parkeerplaatsen en behoud van de huidige bomen zijn uitgangspunt bij de herinrichting van dit wegvak.

Wegvak Eemnesserweg-Oosterengweg, 50km/u
Het wegvak Eemnesserweg-Oosterengweg blijft een stuk weg waar er 50 kilometer per uur gereden mag worden, al wordt het doorgaande verkeer wel ontmoedigd. Dit gebeurt onder meer door stoplichten neer te zetten op het kruispunt met de Eemnesserweg. Hier gaat de 30km/u zone over in het 50km/u gebied. De tijdelijke stoplichten bij de Lorentzweg blijven en ook de stoplichten bij Minckelersstraat blijven staan. Fietsers krijgen aan een kant van de weg (in de richting van Kamerlingh Onnesweg) een aanliggend verhoogd fietspad. Aan de andere kant blijft de ventweg een plek voor fietsers. Waar nu nog langs de ventweg wordt geparkeerd (fileparkeren) staat in het VO de mogelijkheid om haaks op de ventweg te parkeren, in de groenstrook, zoals nu ook bij de Lorentzweg en de Kamerlingh Onnesweg het geval is. In dit deel zijn momenteel 65 parkeerplaatsen, die allemaal blijven. De bomen blijven ook staan.

Planning
Het Voorlopig Ontwerp ligt zes weken ter inzage, tot en met 15 juni. Op 2 juni vindt er een inspraakbijeenkomst plaats. Tijd en locatie worden op een later moment bekend gemaakt.
Schriftelijke inspraakreacties kunt u tot 15 juni sturen naar Gemeente Hilversum, t.a.v. Marnix Schepers, Postbus 9900 1201 GM Hilversum.