Gemeente Hilversum

Herdenking en viering vrijheid in bijzijn buitenlandse gasten

publicatiedatum: woensdag 12 mei 2010

Het was een internationale 4 en 5 mei voor Hilversum. Op 4 mei was er Duits bezoek terwijl op 5 mei de Canadezen en de Britten ontvangen werden.

Op 4 mei vond de traditionele dodenherdenking plaats bij het Rosarium. Dit gebeurde in aanwezigheid van Rudiger Meier, burgemeester van de Duitse plaats Kirchlengern. In deze plaats zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog 23 Hilversummers omgekomen. Vorig jaar bezocht wethouder Jan Rensen deze gemeente tijdens hun jaarlijske herdenking. Burgemeester Meier gaf daarbij te kennen dat hij het op prijs zou stellen om op 4 mei 2010 een tegenbezoek te brengen aan Hilversum om onze dodenherdenking bij te wonen. Hierop volgde een formele uitnodiging van de burgemeester en de wethouders van Hilversum.

Market Garden
Een dag later, op 5 mei, mocht burgemeester Ernst Bakker twee Britse oud-soldaten in het zonnetje zetten: James Wilkinson en Charles William Francis. Beide mannen hebben gevochten voor de bevrijding van Nederland. Wilkinson nam deel aan operatie Market Garden in Arnhem in 1944. Charles William Francis was betrokken bij de bevrijdingsoperatie in Zuid Nederland.

Medaille
Na 1945 zijn de twee oud-soldaten jarenlang niet meer naar Nederland gegaan. Tot vorig jaar. Toen hebben Wilkinson en Francis diverse plaatsen in België en Nederland waar gestreden werd tegen de bezetters bezocht. Dit jaar besloten ze om in Hilversum Bevrijdingsdag te vieren. Burgemeester Bakker reikte hen een herdenkingsmedaille uit.

Daarna ging het feest van de bevrijding verder op de Kerkbrink, waar onder meer oude Canadeze en Engelse legervoertuigen te bezichtigen waren. De vijfde mei werd traditioneel afgesloten met een vuurwerk bij Laapersveld.
Op de onderste foto speldt Bakker de medaille op bij Charles William Francis (Foto: Kastermans).