Gemeente Heerhugowaard


Vernieuwing Hugo-Oord Gerard Douplantsoen

De visie voor het gebied Hugo-Oord en het Gerard Douplantsoen lag al op tafel. Nu wordt het tijd om de puntjes op i te zetten en tot concrete bouwplannen te komen. wat moet de uitstraling van het gebied worden, hoe passen daar de bouwplannen in, waar komen de parkeerplaatsen en waar de wandelpaden. Een adviesgroep, met daarin vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en omwonenden, gaat daar de komende maanden mee aan de slag. Op 19 april was er een bijeenkomst in Hugo-Oord waar belangstellenden voor die adviesgroep zich konden aanmelden.

De gemeente, woningbouwstichting Woonwaard (eigenaar van de woningen in het Gerard Douplantsoen) en de Pieter Raat Stichting (eigenaar van Hugo-Oord) willen van het gebied een zogeheten woonservicezone maken: een gebied waar ouderen en gezinnen met kinderen gezamenlijk wonen en waar ook een aantal voorzieningen komen, eveneens voor jong en oud. Er komt bijvoorbeeld een wijksteunpunt in Hugo-Oord, maar er is ook ruimte voor een fysiotherapeut, een diëtist, pedicure, kinderopvang en activiteiten van Cool! .

Gerard Douplantsoen
Zoals de plannen er nu voorstaan, worden de woningen in het Gerard Douplantsoen uiterlijk vanaf april 2012 gesloopt. Woonwaard is druk bezig met het zoeken van andere huisvesting voor de huidige bewoners. Vijftig van de zestig bewoners zijn al verhuisd. Zolang de woningen er nog staan worden ze tijdelijk verhuurd, waardoor de buurt leefbaar blijft.
Er komen zoân tachtig nieuwe woningen voor in de plaats: rijtjeswoningen en 2 onder één kap, zowel huur als koop. De adviesgroep gaat praten over de inrichting van de openbare ruimte in dat gebied: waar zou geparkeerd kunnen worden, hoe lopen wandel- en fietspaden door het gebied en wat voor uitstraling moet het gebied krijgen. De kleur van de bakstenen is daar bijvoorbeeld heel bepalend voor. Uiteindelijk moeten de bouwplannen daarin ingepast worden.

Hugo-Oord
Het verzorgingshuis Hugo-Oord wordt grotendeels gesloopt. De meest recente vleugel nabij de Van Veenweg wordt gerenoveerd. Na deze opknapbeurt heeft dat deel van Hugo-Oord 24 wooneenheden. Het nieuwe gedeelte van Hugo-Oord bestaat straks uit 76 wooneenheden. In het nieuwe Hugo-Oord komt ook een wijksteunpunt. Daar kunnen bewoners uit het gebied, maar ook van daarbuiten tussen de middag eten, er komen (para)medische voorzieningen en een ontmoetingsplek voor de buurt waar mensen bijvoorbeeld kunnen biljarten.

Kritiek van de Breitnerlaan
Bewoners van Breitnerlaan hebben vraagtekens rond de uit te werken nieuwbouwplannen die grenzen aan het water achter hun achtertuin. . âWij zijn hier komen wonen omdat we rust en privacy wilden. Onze achtertuinen liggen aan het water met aan de overkant de huidige woningen van het Gerard Douplantsoen. Daar is nu niets mis mee. Een groenstrook aan de overkant geeft ons de privacy en rust waarom wij onze woning hebben gekocht. Ook de natuur heeft daar baat bij. Vogels bouwen hier in alle rust hun nesten en er zijn al ijsvogels gesignaleerd. Als je kijkt naar een tekening uit 2007 zouden er villa-achtige woningen met groen aan de overkant komen. Daar was mee te leven. Maar in de visie zoals de gemeenteraad die nu heeft goedgekeurd, komen er rijtjeswoningen langs de oever van het water en verdwijnt de groenstrook. En dan kan het ook nog zo zijn dat die huizen hun achtertuin aan het water krijgen. Dan zitten we op minder dan tien meter afstand naar elkaar te kijken. Dat is voor ons volstrekt onacceptabel.â De oplossing kan heel simpel zijn, vinden de bewoners. âLaat de groenstrook in tact en bouw de nieuwe huizen met de voordeur aan de waterkant, net zoals het nu is. Dan kan volgens ons iedereen tevreden zijn: de nieuwe bewoners van het Gerard Douplantsoen hebben een zonnige tuin op het westen, in plaats van op het oosten, en wij houden onze privacy.â Op deze manier kan iedereen tevreden zijn.

De bewoners van de Breitnerlaan 13, 15 en 17 hebben zich aangemeld voor de AdviesgroepZe hebben zich aangemeld als lid van de Adviesgroep.De door de raad vastgestelde visie wordt de komende maanden uitgewerkt naar concrete bouwplannen. En nu juist in die adviesgroep wordt de totstandkoming en inhoud van die plannen besproken. De invulling van de waterkant tegenover de Breitnerlaan wordt dan ongetwijfeld ook besproken.

Gezocht
De gemeente zoekt voor de Adviesgroep nog naar vertegenwoordigers uit de straten die aan de noordwestkant direct grenzen aan Hugo-Oord, zoals het Rubensplein en omgeving.