Ministerie van Economische Zaken

Beperkte groei economie

Nieuwsbericht | 12-05-2010

"De economie krabbelt iets op, maar blijft erg kwetsbaar." Dat zegt Minister Van der Hoeven in een reactie op de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag presenteerde. Volgens Van der Hoeven past het nieuwe groeicijfer (0,2%) in het beeld van iets gunstigere vooruitzichten voor dit en komend jaar.

Herstel leunt op de uitvoer

"Maar net als in de ons omringende landen doen de binnenlandse consumptie en investeringen het nog steeds niet goed en leunt het herstel nog steeds in aanzienlijke mate op de uitvoer. Dit maakt ons herstel erg gevoelig voor ontwikkelingen elders."

Financiële onrust in de Eurozone zorgelijk

"De financiële onrust in de Eurozone, onze belangrijkste exportmarkt, baart me in dat licht bijvoorbeeld zorgen. Onzekerheid rond de overheidsfinanciën in de zuidelijke lidstaten van de eurozone kan het vertrouwen in het doorzetten van het herstel schaden, waardoor ook de vraag naar onze export in het gedrang kan komen."

Meer duidelijkheid over aanpak problemen

Minister Van der Hoeven vindt het daarom belangrijk dat er in de eurozone nu meer duidelijkheid is over de verdere aanpak van de problemen. "Verdere onzekerheid zou ook schadelijk geweest zijn voor onze banken, waardoor ook hun ruimte voor het verlenen van krediet af kan nemen. Dit zou de bedrijfsinvesteringen en daarmee de werkgelegenheid en verder economische herstel belemmeren. Daarom blijft flankerend beleid, zoals borgstellingen door de overheid, dan ook van onverminderd belang", aldus Van der Hoeven in een eerste reactie.