Openbaar Ministerie

Onderzoek Nationale Recherche leidt tot aanhouding internationaal gezochte verdachte van oorlogsmisdaden

12 mei 2010 - Landelijk Parket

Een onderzoek van de Nationale Recherche heeft vandaag in Australië geleid tot de aanhouding van de internationaal gezochte, van oorlogsmisdrijven verdachte Serviër Dragan Vasiljkovic (55), ook wel bekend als `Kapitein Dragan'.

Met informatie van de Australische Federale Politie is de dienst Nationale Recherche van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) onder leiding van het Landelijk Parket vorige week een onderzoek begonnen naar de verblijfplaats van de voortvluchtige Serviër. Vasiljkovic heeft ook de Australische nationaliteit en woonde al langere tijd in Australie. Er waren aanwijzingen dat hij zich mogelijk in Nederland zou bevinden. Het onderzoek door de Nationale Recherche wees uit dat de man niet in Nederland was, maar zich in Australië bevond. Deze informatie is verstrekt aan de Australische autoriteiten en leidde tot zijn aanhouding.

Het Joegoslavië Tribunaal stelde in juni 2007 in de zaak Martic vast dat Vasiljkovic met onder anderen Radovan Karadzic, Slobodan Milosevic en Ratko Mladic deel uitmaakte van een misdadige organisatie .

Vasiljkovic wordt al jarenlang gezocht door de Kroatische autoriteiten. Hij wordt verdacht van oorlogsmisdrijven tegen burgers en krijgsgevangenen in de periode 1991 tot 1993. `Kapitein Dragan' zou, als leider van een eenheid paramilitaire rode baretten, betrokken zijn geweest bij verschillende oorlogsmisdrijven, waarbij burgers de dood vonden en krijgsgevangenen werden gefolterd. In 2003 getuigde hij bij het Joegoslavië Tribunaal in het strafproces tegen Slobodan Milosevic.

De Australische Federale Politie arresteerde hem op verzoek van Kroatië in 2006 in Perth, waar hij werkzaam was als golfleraar. Hij verbleef drie jaar in een gevangenis in Sydney, maar kwam in september 2009 vrij na een uitspraak van een federale rechtbank die het Kroatische uitleveringsverzoek verwierp. Op 30 maart 2010 oordeelde de Hoge Raad in Australië alsnog dat Vasiljkovic mocht worden uitgeleverd aan Kroatië.

Sindsdien was hij onvindbaar en werd hij intensief gezocht door de Australische Federale Politie en Interpol. Met de informatie uit het onderzoek van de Nationale Recherche kon de Australische Federale Politie Vasiljkovic vandaag aanhouden in de Australische staat New South Wales.