Gemeente Leudal


Nieuws

Eikenprocessierupsbestrijding in Leudal in volle gang

De gemeente Leudal is 29 april gestart met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups. De rupsjes zijn nog heel klein en bevinden zich boven in de bomen. Ze hebben op dit moment nog geen brandharen, dit is pas over een aantal weken.

Ze hebben dagelijks bladgroen nodig in deze fase en dat betekent dat ze erg kwetsbaar zijn voor het biologisch middel Xentari.

Spuit
Het is dus heel belangrijk om het bestrijdingsmiddel boven in de bomen te krijgen. Dit gebeurt met een zogenaamde KWH-spuit, een nevelspuit met een hoog bereik. Het middel wordt electrostatisch in de bomen geblazen. Dat wil zeggen dat het hecht aan de onderkant van het blad. Deze electrostatische werking werkt hetzelfde als door met een luchtballon langs de kleren te wrijven. De ballon wordt statisch geladen en hecht daarna aan de kleren. Zo werkt ook de KWH-spuit die er voor zorgt dat het bestrijdingsmiddel als het ware blijft "plakken" aan de bladeren.

Ongunstig weer
We hebben te kampen met ongunstige weersomstandigheden. Het regent geregeld en hierdoor kan een deel van het middel van de bomen spoelen. Daarnaast hebben we te maken met een harde noordenwind, waardoor het middel niet de hoge toppen bereikt van de bomen. De aannemers doen er alles aan om het werk toch goed te verrichten. Vaak worden hoge bomen bespoten om 05.00 uur in de morgen of om 22.00 uur in de avond, omdat dan de wind vaak veel minder is. Bij motregen wordt gebruik gemaakt van een extra hechtmiddel en bij te harde regen wordt gestopt met bestrijden.

Al met al wordt een uiterste inspanning verricht door de aannemers en gemeente Leudal om de overlast van processierups zo veel mogelijk te beperken en beheersbaar te houden.