Gemeente Helmond


Haal- en brenggedrag bij scholen slecht

De Stadswacht heeft 100 bekeuringen uitgeschreven voor het overtreden van de verkeersregels bij het halen en brengen van kinderen op scholen.

De controles werden de afgelopen vier weken in burger gehouden. Dit handhavingproject is door gemeente Helmond samen met de scholen opgezet.

Binnenstad en Noord

Tot nu toe is er bij zes scholen in de wijken Binnenstad en Helmond Noord gecontroleerd. Bij de scholen in de andere wijken van Helmond wordt de komende weken gecontroleerd. Het handhavingproject is er gekomen omdat er bij veel scholen problemen zijn met het halen en brengen van de kinderen. Het doel van het project is de verkeersveiligheid bij de scholen te verbeteren.

Veilige school huis routes

De gemeente heeft samen met de schoolbesturen al veel gedaan om de verkeersveiligheid rond de scholen te verbeteren. Op veel plaatsen zijn veilige school huis routes gemaakt. Verder heeft de gemeente onveilige verkeerssituaties rondom de scholen aangepast onder andere met parkeer en stopverboden. De scholen hebben regelmatig acties gehouden om het gedrag van de ouders te veranderen.

Waarschuwen niet voldoende

Op enkele scholen blijkt dat de verkeersregels nog steeds slecht worden nageleefd. Veel voorkomende overtredingen zijn: parkeren binnen het parkeer- en stopverbod, op het trottoir of het fietspad of binnen 5 meter van een kruising. De scholen hebben in hun schoolkranten en met verkeersacties hiervoor aandacht van de ouders gevraagd. Na zon actie is er dan een tijdelijke verbetering zichtbaar, maar na enige tijd is het probleem weer in volle omvang terug. Waarschuwen alleen is helaas onvoldoende. Daarom zal de Stadswacht regelmatig controleren bij scholen waar overlast wordt ondervonden. Er wordt in burger en op verschillende tijdstippen gecontroleerd.

Boete 66 euro

Iedere overtreder krijgt een boete van 66,- en een brief van de Stadswacht met uitleg over de actie. Aan het einde van iedere handhavingactie krijgt de school de resultaten om ze in de schoolkrant te zetten.