Studenten De Haagse Hogeschool zetten zich in voor leefbaarheid in wooncomplex 'de Otterrade'

Acht studenten, de meesten van De Haagse Hogeschool, werken met de bewoners van het particuliere wooncomplex 'de Otterrade' in Den Haag Zuidwest aan de leefbaarheid. 'De Otterrade' is pas geleden grondig aan de buiten- en binnenkant opgeknapt en het moet schoon, heel en veilig blijven! De studenten helpen mee door het goede voorbeeld te geven en door het organiseren van allerlei activiteiten voor volwassenen en kinderen .

De activiteiten

"Door als buren met elkaar activiteiten te ondernemen, leer je elkaar beter kennen en durf je elkaar ook eerder aan te spreken. Bijvoorbeeld als de muziek eens te hard staat of er vuilnis rondslingert," zegt studente Lindsay. In januari organiseerden de studenten al een nieuwjaarsborrel, waar een klein groepje bewoners op af kwam. Op woensdag 5 mei organiseerden ze een speelgoeduitleen. Kinderen konden bijvoorbeeld een skippybal, een badmintonset en ander speelgoed lenen om op het binnenterrein mee te spelen.

"We hebben verder het idee om eens per week een film drive-inn te organiseren met 's middags een kinderfilm en 's avonds een film voor volwassenen," vertelt student Najib. "En we willen ook huiswerkbegeleiding geven, maar daar is helaas nog niet zoveel animo voor," vult student Dennis aan.

De studenten

De derde- en vierdejaars studenten die zich zo intensief bezig houden met de bewoners van âde Otterradeâ wonen zelf ook in het complex. Zij huren een woning van Vestia tegen bijzondere voorwaarden: ze hebben namelijk een overeenkomst getekend waarin ze afspreken om een aantal uren per maand actief te zijn in het complex. De activiteiten zijn een steuntje in de rug voor de bewoners en komen ten goede aan de leefbaarheid. Enkele studenten volgen een opleiding aan de Academie voor Sociale Professies van De Haagse Hogeschool. Doordat de studenten in direct contact staan met de bewoners, krijgen zij de kans om datgene wat ze in de opleiding leren, namelijk werken met en voor mensen, onmiddellijk in de praktijk te brengen. Bovendien kunnen ze er studiepunten mee verdienen en krijgen ze korting op de huur van hun woning. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

De Otterrade

Het woongebouw 'de Otterrade' bestaat uit vijf etageflats die liggen aan de Otterrade, Wolvenrade, Hazenrade en Hengelolaan in Den Haag Zuidwest. De afgelopen jaren was het wooncomplex behoorlijk verwaarloosd. Ook was er veel overlast en vervuiling. De gemeente Den Haag, woningcorporatie Vestia Den Haag Zuid-West, Stichting Boog, actieve bewoners en VVE Beheer Rijswijk hebben de handen ineengeslagen en werken er nu hard aan âde Otterradeâ weer schoon, heel en veilig te maken en te houden.

Vestia biedt woonservice aan de bewoners van zoân kleine 72.000 woningen in Haaglanden, Rotterdam en in diverse plaatsen in het midden van het land. Vernieuwing van wijken en samenwerking met de zorgsector zijn twee voorbeelden van hoe het bedrijf haar maatschappelijke taak vervult. Vestia werkt volgens het concern-model. De 13 corporaties en de 4 vakbedrijven vormen de pijlers van het concern, waar in totaal 900 mensen werken. www.vestia.nl