Gemeente Smallingerland


Oppassen voor de eikenprocessierups

De eikenprocessierups, die in de maanden mei en juni in eikenbomen kan zitten, is in het zuiden van Friesland gesignaleerd. De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in eikenbomen. Tussen half mei en eind juni krijgen de rupsen brandharen. Na contact met deze brandharen kunnen bij mensen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.
Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de specifieke nesten op de stammen of dikkere takken: dichte spinsels van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen. Vanuit deze nesten gaan de rupsen 's nachts groepsgewijs -ofwel in processie- op zoek naar voedsel in de toppen van de boom. Grote groepen eikenprocessierupsen kunnen een boom volledig kaalvreten.

Klachten door brandharen
Rechtstreeks contact met de rups kan leiden tot klachten, maar de brandharen kunnen ook door de wind meegevoerd worden waardoor ze op de huid of in de kleding terecht komen. Na contact met de brandharen kunt u huidirritaties krijgen. Dit kan gepaard gaan met jeuk. Als de brandharen in de ogen komen, kan binnen enkele uren een rode en jeukende zwelling optreden. Inademing van de brandharen kan leiden tot irritaties van het slijmvlies van de neus, keel en luchtwegen. Ook dieren, met name honden en paarden kunnen klachten krijgen wanneer ze in contact komen met de brandharen.

Voorkomen
GGD Fryslân adviseert om elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals met vrijgekomen brandharen en lege nesten te vermijden. Zorg bij een bezoek aan een (natuur)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten.

Wat kunt u doen als u klachten heeft?
Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Was zonodig ook kleren op 60 ºC. De klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken. Een verzachtende crème kan verlichting geven. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u de folder halen in het gemeentehuis of contact opnemen met GGD Fryslân. U kunt ook kijken op de websites van GGD Fryslan: www.ggdfryslan.nl en/of van het ministerie van LNV, www.minlnv.nl/eikenprocessierups.