Gemeente Alkmaar


Alkmaar: sobere Voorjaarsnota ondanks overschot in 2009

Alkmaar, 12 mei 2010

Burgemeester en wethouders hebben de Voorjaarsnota 2011 - 2014 en de Jaarrekening 2009 vastgesteld en naar de gemeenteraad verzonden. Het jaar 2009 is met een positief saldo van EUR 8 miljoen afgesloten; aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om dit bedrag toe te voegen aan de reserves. Alkmaar heeft de komende jaren het geld hard nodig omdat het financieel meerjarenkader op dit moment niet sluitend is. Normaal gesproken is de Voorjaarsnota een richtinggevend document voor de komende vier jaren. Vanwege onzekere maatschappelijke en economische ontwikkelingen en onduidelijkheid over de mate van rijksbezuinigingen is nu gekozen voor een afgeslankte voorjaarsnota waarbij de focus ligt op voortzetting van het bestaande beleid met een sluitende begroting voor 2011. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan het nieuwe collegeprogramma met daarin de ambities voor de komende vier jaren. Dit programma wordt eind juni gepresenteerd en daarna besproken in de gemeenteraad. Daarmee zet het college een aantal stappen om te komen tot een zorgvuldige en transparante afweging van te maken inhoudelijke keuzes voor de komende raadsperiode.

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om bij de behandeling van de begroting 2011 ook de ambities zoals die in het collegeprogramma worden genoemd en de eerder gepresenteerde ambtelijke verkenning van bezuinigingsmogelijkheden van EUR 20 miljoen te betrekken. In het najaar wordt dan duidelijk binnen welke financiële kaders de uitwerking van het collegeprogramma 2011 - 2014 gestalte kan krijgen.

Jaarrekening 2009
In de programmarekening 2009 wordt een overzicht gegeven van de vele activiteiten die in dit jaar in Alkmaar zijn uitgevoerd. De jaarrekening heeft daarmee het karakter gekregen van een beleidsmatige verantwoording op hoofdlijnen. Er is in dit jaar EUR 8,0 miljoen minder uitgegeven dan begroot; oorzaken waren o.a. dat de kosten van WMO EUR 2,0 miljoen lager waren dan geraamd, er nog een bedrag van EUR 3,5 miljoen aan Grote Stedenbeleid middelen vrij besteedbaar is en de algemene rijksuitkering EUR 3,5 miljoen hoger was dan voorzien. Daarnaast zijn enkele (wettelijk) verplichte correcties opgenomen zoals b.v. de boekwaardecorrectie van het `Aldi-pand' en is een wachtgeldvoorziening voor ex-wethouders getroffen. Er wordt voorgesteld om EUR 1,6 miljoen toe te voegen aan specifieke reserves en EUR 6,4 miljoen aan de algemene reserves.

Voorjaarsnota 2011-2014
In het coalitieakkoord hebben de coalitiepartijen (PvdA, D66, Groen Links, VVD en CDA) aangegeven een sluitend financieel meerjarenkader te presenteren waarbij de bezuinigingen van het Rijk zijn verwerkt en een investerings- en uitgavenpatroon dat bijdraagt aan het op tempo houden van de lokale economie tijdens de economische crisis en het realiseren van het coalitieakkoord op hoofdlijnen. Daarbij zullen vanuit de gemeentelijke reservepositie middelen worden vrijgemaakt zodat incidenteel EUR 30 miljoen beschikbaar komt voor nieuw beleid. De Voorjaarsnota die nu is gepresenteerd gaat uit van een sluitende begroting voor 2011. In een later stadium zullen dan voorstellen voor nieuw beleid aan de gemeenteraad worden gepresenteerd. De Voorjaarsnota 2011 - 2014 wordt behandeld in de raadscommissie van 7 juni en zal (naar verwachting) worden vastgesteld in de gemeenteraad die op 28 juni wordt gehouden.