Gemeente Alkmaar


Aanleg passantenhaven in Schelphoek

Alkmaar, 12 mei 2010

Als onderdeel van het Masterplan Schelphoek is een passantenhaven gepland bij de Turfmarkt. Burgemeester en wethouders hebben besloten om een krediet van EUR 1.600.000 beschikbaar te stellen voor de aanleg en inrichting van deze haven. De provincie Noord Holland heeft laten weten bereid te zijn om EUR 600.000 bij te dragen in de aanlegkosten.

De passantenhaven wordt kleiner - 15 ligplaatsen - dan aanvankelijk de bedoeling was. Gebleken is namelijk dat een grote haven ruimtelijk niet ingepast kan worden. In het krediet is de aankoop en inrichting van een sanitaire ruimte op de begane grond van het eerste bouwcomplex `De Havenmeester' inbegrepen. De gemeenteraad wordt voorgesteld in te stemmen met het beschikbaar stellen van de benodigde financiële middelen.

Stimulering pleziervaart
De gemeente wil de pleziervaart naar Alkmaar stimuleren. Dit uitgangspunt is opgenomen in het meerjaren ontwikkelingsprogramma van het Grote Steden Beleid waarvoor Alkmaar rijksgelden ontvangt. Er worden in de passantenhaven aanlegplaatsen en extra voorzieningen gerealiseerd rondom het Accijnstorentje. Daarmee wordt een gezichtsbepalende entree van de Schelphoek gecreëerd en tevens samenhang gerealiseerd met de oude historische binnenstad. De nieuwe passantenhaven richt zich met name op de pleziervaart van 10 tot 20 meter met kajuit: zeil- en motorboten. Ook zijn er mogelijkheden voor de verhuur van roeiboten en motorsloepen.

Volgens planning wordt er dit najaar een begin gemaakt met de aanleg van de nieuwe passantenhaven die mogelijk al in de zomer van 2011 in gebruik kan worden genomen.