Rechtbank 's-Hertogenbosch


Failliete ondernemers moeten sloopmaterialen voor advocatenkantoor verwijderen

âs-Hertogenbosch, 12 mei 2010 - Een man en vrouw uit Heeze moeten sloopmateriaal, pallets en transportband weghalen die ze plaatsten voor een advocatenkantoor in Budel. Doen ze dat niet, dan verbeuren zij een dwangsom van 5000 euro per dag. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank âs-Hertogenbosch vandaag geoordeeld.

De man was bestuurder van een BV waarvan in 2007 het faillissement is uitgesproken en een van de advocaten van het kantoor in Budel is tot curator benoemd in dat faillissement. De man en vrouw zijn betrokken bij veertien vennootschappen die sinds 2002 in staat van faillissement zijn geraakt. Er is een geschil ontstaan over onder meer een transportband en huurpenningen en in die bodemprocedure staat bij de rechtbank een comparitie gepland op 16 september 2010.

Op 30 april jl. werd een transportband aangetroffen op de oprit van het advocatenkantoor en op 4 mei 2010 werden vijf pallets op de stoep gezet. De twee dagen erna plaatste de man sloopmateriaal in de tuin en bij het kantoor. Het advocatenkantoor stapte naar de voorzieningenrechter en vroeg de rechtbank de transportband, pallets en sloopmateriaal te verwijderen en de man en vrouw te verbieden goederen binnen een straal van honderd meter te plaatsen. De maatschap geeft aan er hinder van te ondervinden, dat het een negatieve uitstraling op het kantoor heeft, dat het pand beperkt toegankelijk is en dat de openbare weg wordt geblokkeerd. De man geeft onder meer aan te hebben willen voldoen aan de door de curator gevraagde afgifte van de goederen.

De voorzieningenrechter oordeelt dat de vraag wie verantwoordelijk is voor de betrokken materialen door de bodemrechter moet worden beantwoord. Bij eventuele acute problemen met betrekking tot de materialen zouden de man en vrouw zo nodig een voorziening kunnen vragen in plaats van het recht in eigen hand te nemen. In een voorlopig oordeel heeft de voorzieningenrechter beslist dat ze de geplaatste transportband, pallets en sloopmateriaal moeten verwijderen. Ook mogen ze geen goederen plaatsen binnen honderd meter van het advocatenkantoor. Beide bepalingen gelden ook voor het privé-adres van de curator. Als de man en vrouw zich er niet aan houden, dan verbeuren zij vanaf 24 uur na betekening van het vonnis, een dwangsom van 5000 euro per dag.

LJ Nummer

BM4221

Zie het origineel
Bron: Rechtbank 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 12 mei 2010 Naar boven