Gemeente Haaksbergen


Weg met onkruid
12-05-2010 Weg met onkruid
De komende weken wordt het onkruid tussen tegels en trottoirbanden in Haaksbergen hightech bestreden met een zogeheten detectiespuit. De gemeente heeft het bedrijf Veelers uit Sint Isidorushoeve opdracht gegeven om vanaf eind mei te beginnen met de onkruidverdelging langs straten en stoepen. Eerst gebeurt dat langs de invalswegen van Haaksbergen. Vanaf 28 juni wordt drie weken lang de rest van Haaksbergen onkruidvrij gemaakt.

Het onkruid wordt bestreden met een detectiespuit. Op een voertuig zijn infraroodsensoren gemonteerd, die precies waarnemen waar het onkruid staat. Vervolgens spuit de machine alleen bestrijdingsmiddel op deze plek. De hoeveelheid gebruikte bestrijdingsmiddelen neemt hierdoor af, waardoor het milieu minder wordt belast. Inwoners van Haaksbergen kunnen ook een steentje bijdragen door, voorafgaand aan de werkzaamheden, het trottoir en de parkeerplaats voor hun perceel onkruidvrij te maken. Er wordt daar dan geen onkruidbestrijdingsmiddel gespoten.

Schema
Het verdelgen van het onkruid is weersafhankelijk. Bij aanhoudend vochtig weer kan er sneller gespoten worden dan bij een langere droge periode. Bij aanhoudende regen kan er helemaal niet gespoten worden. Hierdoor kan de onkruidbestrijding wat uitlopen. Heel Haaksbergen kan niet tegelijk worden aangepakt. De onkruidbestrijding vindt de komende weken in fasen plaats. In week 36 wordt er indien nodig op de verschillende plekken nog een keer nagespoten. Van onderstaand schema kan worden afgeweken als de weersomstandigheden dat noodzakelijk maken.

Week 22: De invalswegen, zoals de Hengelosestraat, Goorsestraat, Enschedesestraat.
Week 25: Kern ten oosten van Haaksbergen (omsloten door de Eibergsestraat, Rondweg, Enschedesestraat, Grintenbosweg, het spoor en de Industriestraat), Brammelo, het centrum en de Veldmaat ten zuidoosten van het spoor.
Week 26: Kern ten noordwesten van Haaksbergen (omsloten door de Industriestraat, Westsingel, de Noordsingel en ten noordwesten van het spoor), `t Varck, het Wolferink, de Zienesch, de Hassinkbrink, de Els en de Veldmaat ten noordwesten van het spoor. Week 27: De kernen van Buurse en Sint Isidorushoeve.