Groen!

Groen! wil af van slechte milieurankings door krachtdadig beleid

door Tinne Van der Straeten (federaal parlementslid) op 12 mei 2010 in "Klimaat en energie", "Milieu en natuur"

Het Federale en Vlaamse milieubeleid faalt, daar zijn geen lijstjes voor nodig. Alleen krachtdadig beleid kan ons land uit het slop trekken, zoals een federale klimaatwet die ambitieuze doelstellingen vastlegt op vlak van CO2-vermindering en hernieuwbare energie. Daarbij moet gegarandeerd worden dat er voldoende mensen en middelen zijn om dit beleid dan ook uit te voeren, met andere woorden voldoende financiering van de dienst klimaatverandering. En waar blijft het nationale actieplan voor meer hernieuwbare energie?

België scoort altijd slecht als het gaat over milieubeleid, of het nu een Amerikaanse of een Europese ranking is. Ook qua investeringen in windenergie scoorde België onlangs ondermaats en was het een van de slechtste leerlingen van de klas. Hetzelfde geldt voor ecofiscaliteit of biodiversiteit. Nauwelijks een jaar geleden maakte het Rekenhof het federale klimaatbeleid nog met de grond gelijk. Krachtdadig beleid zowel op de korte- als op de langetermijn is nodig. Groen! doet drie concrete voorstellen.

Een eerste maatregel die Groen! vooruitschuift is de federale klimaatwet. Een federale klimaatwet laat toe haalbare en concrete doelstellingen uit te tekenen voor alle sectoren in ons land. Het creëert rechtszekerheid, maar vooral investeringszekerheid. Een dergelijke wet kan het kader scheppen voor de creatie van vele duizenden jobs in de groene economie.

De laatste beleidsdaad van Paul Magnette was de federale dienst klimaatverandering op zwart zaad zetten. Al in november tijdens de begrotingsbesprekingen bleek dat er aanvullende middelen nodig waren om de dienst klimaatverandering optimaal te laten werken, zeker in functie van de internationale klimaatonderhandelingen. Vandaag wordt deze dienst geconfronteerd met een ernstig tekort door de onachtzaamheid van klimaatminister Paul Magnette. Een tweede maatregel is dan ook werk maken van een slagkrachtige dienst klimaatverandering die het klimaatbeleid stroomlijnt tussen de verschillende ministeries en bevoegdheidsniveaus.

Ten slotte willen de groenen een serieus nationaal actieplan voor meer hernieuwbare energie. "In juni moet België dat nationale actieplan hernieuwbare energie indienen bij de Europese Commissie voor de omzetting van het Europese klimaat- en energiepakket. Stand van zaken: niets. Noch voor de val van de regering bleek dat de voorbereiding quasi nergens stond omdat de federale overheid niet ambitieus wou zijn op vlak van windenergie op zee, en Vlaanderen maar haar mantra bleef herhalen dat de doelstellingen op zich moeilijk haalbaar zijn. Door de val van de regering is de kans reëel dat dit plan gewoon niet ingediend zal worden. Zal minister van Klimaat Magnette ook deze keer blijven volhouden dat hij toch hard gewerkt heeft?," vraagt Tinne Van der Straeten zich af.

Contact: Tinne Van der Straeten -