Gemeente Lelystad

Convenant brandweerinzet op dijk

Woensdag 12 mei 2010

Het college van Lelystad heeft ingestemd met een convenant dat moet zorgen voor een snellere en efficiëntere incidentenbestrijding op de dijk van Lelystad naar Enkhuizen door de brandweerkorpsen van Flevoland en Noord-Holland-Noord.

Lange aanrijtijden

De dijk van Lelystad naar Enkhuizen is Lelystads grondgebied. Bij incidenten op de dijk wordt daarom in de eerste plaats de Brandweer Flevoland gealarmeerd. Door de lange aanrijtijden vanuit Lelystad naar incidenten op de dijk nabij Enkhuizen kan echter niet goed worden voldaan aan de wettelijke vereisten.

Eenduidige afstemming

Het convenant zorgt voor een eenduidige afstemming van de operationele brandweerinzet vanuit beide gemeenten. Hiertoe is de dijk in twee gebieden onderverdeeld. Uitgangspunt daarbij is dat het gebied aan de westzijde van Trintelhaven efficiënter en effectiever kan worden bestreken door Enkhuizen (Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord) en aan de oostzijde beter kan worden bestreken in een gezamenlijk optreden.

Uitbreiding convenant

De bedoeling is om het convenant in de toekomst uit te breiden naar een multidisciplinaire vorm ten behoeve van crisisbestrijding op de dijk.
---