Gemeente Delfzijl

Samen alcoholmisbruik onder jongeren tegengaan

Jeugdige Delfzijlsters of Damsters beginnen niet of pas op latere leeftijd met het gebruik van alcohol of drugs. Dat is één van de resultaten, die de gemeenten Appingedam en Delfzijl in 2012 samen willen bereiken.

Om dit en andere doelen op het gebied van jongeren en alcohol- en drugsmisbruik te bereiken, hebben de gemeenten samen een plan van aanpak opgesteld, dat als basis dient voor de lokale uitvoeringsplannen die ze samen gaan maken.

Uit onderzoek van de GGD blijkt, dat jongeren op het platteland op steeds jongere leeftijd beginnen met het gebruik van drank en drugs. Dit is zorgwekkend, omdat er een directe relatie bestaat tussen geweldsoverlast en schooluitval en het gebruik van alcohol en drugs. Bovendien heeft het een negatieve invloed op de gezondheid van jongeren.

De gemeenten willen het probleem aanpakken door de jongeren en hun omgeving bij het opstellen van het nieuwe beleid te betrekken. Daarnaast willen de gemeenten nauwer samenwerken met externe partijen zoals de politie, het verenigingsleven, de horeca en het onderwijs. Het doel is om een gezamenlijke integrale aanpak met concrete activiteiten te ontwikkelen en uit te voeren. Dat betekent dat de gemeenten Appingedam en Delfzijl gezamenlijk oplossingen en beleid gaan ontwikkelen en dat de verschillende afdelingen binnen de gemeenten, die op de één of andere manier verbonden zijn met dit onderwerp, op dit vlak gaan samenwerken. Hierbij leggen de twee gemeenten een duidelijke relatie met het door hen samen opgestelde integrale veiligheidsbeleid.