Gerechtelijke organisatie

Gemeente Helmond moet goals van trapveld weghalen

âs-Hertogenbosch, 12 mei 2010 - De gemeente Helmond moet goals op een trapveld in de wijk Welpenplein verwijderen vanwege geluidsoverlast en bedreigingen door voetballende jongeren. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank âs-Hertogenbosch vandaag geoordeeld.

Een man en vrouw klagen sinds 2001 bij de gemeente Helmond over de voortdurende overlast die zij ondervinden van het gebruik van het trapveld met metalen goals en ballenvangers in hun wijk, het Welpenplein in Helmond. De overlast bestaat volgens hen uit geluidsoverlast en uit bedreigingen, intimidatie en vernielingen door jongeren die van het trapveld gebruik maken. Het echtpaar stapte op 12 april 2010 naar de voorzieningenrechter en vroeg de rechtbank maatregelen te treffen of de goals op het trapveld te verwijderen. Volgens de gemeente is er met het trapveld onder meer een evident jeugdbelang gediend en zijn er voor de jeugd geen alternatieven in de buurt.

De voorzieningenrechter oordeelt dat de overlast zodanig ernstig is dat deze onder de gegeven omstandigheden als onrechtmatig moet worden aangemerkt. Daarbij is onder meer van belang dat voldoende aannemelijk is dat de voetballende jongeren op het trapveld ernstige geluidsoverlast veroorzaken door het trappen van ballen tegen de metalen goals en ballenvangers. Het echtpaar wordt op die manier telkens beroofd van hun avond- en weekendrust. Ook staat voor de voorzieningenrechter vast dat er al geruime tijd sprake is van intimidatie en vernielingen door op het trapveld voetballende jongeren. Ze klimmen met regelmaat zonder toestemming van het echtpaar over hun muur om ballen uit de tuin te halen, richten vernielingen aan in hun tuin, bellen tot 's avonds laat aan om ballen op te eisen waarbij ze het echtpaar bedreigen, intimideren en/of uitschelden. De gemeente heeft geen concrete maatregelen genoemd om de overlast te voorkomen en ook is onvoldoende aannemelijk gemaakt dat het Cruijff Court aan de Hermelijnstraat in Helmond geen geschikt alternatief is.

De voorzieningenrechter heeft de gemeente veroordeeld de goals op het trapveld te verwijderen. Aan te nemen valt dat de overlast op deze manier tot aanvaardbare proporties wordt teruggebracht.

LJ Nummer

BM4247

Zie het origineel
Bron: Rechtbank 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 12 mei 2010 Naar boven