Vereniging Milieudefensie


Friese provinciebestuur negeert massaal protest

Amsterdam, 12 mei 2010 - Het Friese provinciebestuur blijft volharden in haar voornemen een vierbaansweg aan te leggen in het Nationaal Landschap 'De Noordelijke Wouden'. Milieudefensie is verbaasd en vraagt zich af hoeveel verzet en argumenten er nodig zijn voor Gedeputeerde Staten wel tot inkeer komen. Klaas Breunissen, woordvoerder Milieudefensie: "Het provinciebestuur lijkt doof voor massaal maatschappelijk protest en heeft geen oog voor een goed alternatief voorstel."

Het Friese plan is omstreden: op het Provinciaal inpassingsplan werd een recordaantal van 2300 zienswijzen ingediend. De reacties hebben slechts tot vijf kleine wijzigingen op het wegontwerp geleid. "Onvoldoende", aldus Breunissen, "Ook met een extra oprit of een verplaatsing van een rotonde blijft de Centrale As een ernstige aantasting van dit beschermde landschap." De Noordelijke Wouden is één van de twintig Nationale Landschappen die Nederland rijk is.

De Friese milieuorganisaties ontwikkelenden een alternatief groen tracé, dat het landschap spaart en grotendeels gebruik maakt van een bestaande weg. Dit plan maakt volgens gedeputeerde Adema geen kans, omdat het geen goede oplossing biedt voor verkeersveiligheid, de leefbaarheid in de dorpen en de bereikbaarheid van Noordoost-Friesland. Opmerkelijk, omdat TNO het voorstel eerder wél positief beoordeelde.

Breunissen: "Nu de Gedeputeerde Staten voet bij stuk blijven houden, zijn de Provinciale Staten aan zet. Tijdens de behandeling in de Statenvergadering zullen wij opnieuw zichtbaar maken hoe breed gedragen het verzet tegen dit plan is."