KNMG

12 mei 2010

Investeren in zorg geeft economische winst

Elke euro in de zorg levert gemiddeld één euro en dertig cent op, aldus econoom Marc Pomp. Dit onderbouwt het pleidooi van de KNMG dat grove bezuinigingen in de zorg gedoemd zijn hun doel voorbij schieten.

Elke euro in de zorg levert gemiddeld één euro en dertig cent op, aldus econoom Marc Pomp in zijn studie `Een beter Nederland - de gouden eieren van de gezondheidszorg' in opdracht van het ministerie van VWS. De positieve zorgopbrengst komt doordat goede zorg leidt tot een lager ziekteverzuim, hogere productiviteit door betere gezondheid, langere levensverwachting en een betere kwaliteit van leven.

Geen opportunistische kortingen

Het onderzoek, dat vandaag is verschenen, onderbouwt het pleidooi van de KNMG dat grove bezuinigingen in de zorg gedoemd zijn hun doel voorbij te schieten. Verlaging van budgetten, snijden in het zorgaanbod en verkleining van het verzekerde pakket wentelen de kosten af op individuele burgers. En, mogelijk nog erger, hebben desastreuze gevolgen voor het fundament van de zorg dat juist zorgdraagt voor arbeidsparticipatie en ziektepreventie bij de burger, zaken die volgens Pomp dus een grote meerwaarde in economisch opzicht hebben. Of, zoals KNMG-voorzitter Kruseman het onlangs nog zei: 'Opportunistische kortingen zijn vaak beleidsarm.'

Degelijke visie

Bezuinigingen moeten dan ook zijn gebaseerd op een degelijke visie op de toekomstige ordening en kwaliteit van zorg. Ad hoc besluiten leiden tot buitensporige belasting van burgers en beklijven vanwege beleidsarmoede ook niet. De KNMG roept dan ook, met Pomp, de politiek op: slacht niet de kip met de gouden eieren, maar kom met een visie die ook op termijn de productie van gouden eieren waarborgt.
---

Marc Pomp - Een beter Nederland: De gouden eieren van de gezondheidszorg - Balans -ISBN:9789460032455 - EUR17,95

Niet maximaal maar optimaal / column 15 april 2010 KNMG-voorzitter Kruseman
Laat arbeids- en sociaalgeneeskundige zorg verrichten door gespecialiseerde artsen / KNMG-nieuwsbericht 28 april 2010 Dossier verkiezingen