Het Nationaal Archief


Beeld en Geluid stelt Thesaurus beschikbaar aan het Nationaal Archief 12 mei 2010
Hilversum Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en het Nationaal Archief zijn een bijzonder samenwerkingsverband voor vijf jaar aangegaan betreffende het gebruik van de Gemeenschappelijke Thesaurus Audiovisuele Archieven (GTAA). De GTAA wordt gebruikt door documentalisten om op uniforme en efficiënte wijze audiovisuele producties te beschrijven, zodat de gebruiker van een catalogus zo eenvoudig mogelijk het materiaal kan vinden waar hij naar op zoek is. Beide instellingen werken reeds samen in het kader van het programma Beelden voor de Toekomst, waarin op grote schaal audiovisueel materiaal wordt gedigitaliseerd en van context voorzien.

Het Nationaal Archief heeft voor het beschrijven van zijn fotocollectie gekozen voor de GTAA van Beeld en Geluid vanwege de brede toepasbaarheid en de technische mogelijkheden die het systeem biedt. Het Nationaal Archief kan zelf in overleg ook trefwoorden aan de GTAA laten toevoegen. Het beheer van de thesaurus blijft bij Beeld en Geluid. In het kader van het project Beelden voor de Toekomst heeft Pictura de opdracht gekregen om de GTAA te ontsluiten door middel van het door hen ontwikkelde systeem Memorix.

In de toekomst kunnen ook andere instellingen voor hun audiovisuele collecties gebruik maken van de GTAA. Door het gebruik van een gezamenlijke thesaurus wordt de vindbaarheid van objecten uit diverse collecties geoptimaliseerd. Zo kunnen met behulp van de Linked Data principes verbanden gelegd worden tussen termen in de GTAA en andere databronnen zoals Wikipedia en de krantendatabases.

De technieken die nodig zijn voor het beschikbaar stellen van de GTAA aan derde partijen zijn ontwikkeld in het kader van CATCHPlus, een door de overheid ondersteund programma dat software ontwikkelt die het zoeken in cultureel erfgoeddata optimaliseert. De GTAA is door Beeld en Geluid beschikbaar gesteld onder de zgn. Open Database License, een wereldwijd gebruikte licentie waarmee onder beperkte voorwaarden toestemming wordt verleend om een deel of de gehele databank te gebruiken.