Reductie levering pandemisch vaccin

12/05/2010 15:59

GlaxoSmithKline BV

GlaxoSmithKline en Ministerie VWS bereiken overeenstemming

Zeist, 12 mei 2010 - GlaxoSmithKline (GSK) maakt bekend dat zij haar contract met de Nederlandse overheid over de levering van Pandemrix(R), haar vaccin tegen de Mexicaanse griep, heeft aangepast. Beide partijen zijn het eens geworden dat de oorspronkelijk overeengekomen levering van het vaccin wordt verminderd met 3 miljoen vaccins. Op 11 mei hebben het Nederlands Vaccin Instituut (NVI) en GSK de officiële bijlage bij het contract ondertekend.

Twee leveranciers

Op 18 juni 2009 maakte de Minister van VWS bekend dat hij bij twee farmaceutische bedrijven pandemisch griepvaccin heeft aangekocht ter bescherming van de Nederlandse bevolking. GSK is één van die leveranciers. Het bedrijf is gecontracteerd voor de levering van ongeveer een kwart van de totale hoeveelheid bestelde vaccins. Oorspronkelijk is overeengekomen dat GSK 9 miljoen doses van haar vaccin zou leveren. Dat is nu dus teruggebracht naar 6 miljoen vaccins in totaal.

Constructief overleg

De overheid heeft GSK half november 2009 benaderd over vermindering van de hoeveelheid bestelde vaccins.

Constructief overleg tussen VWS en GSK heeft er in eerste instantie toe geleid dat in de loop van januari 2010 is besloten verdere leveringen op te schorten. Dit omdat eenmaal geleverd vaccin niet teruggenomen kan worden.

Vervolgens heeft GSK zo goed mogelijk meegedacht over een definitieve oplossing. Uiteindelijk is besloten tot een afbestelling van nog te leveren vaccins.

De feiten

Diverse media maakten eerder deze week melding van de overheidsinvestering en ongebruikte vaccins. Daarbij is een aantal feiten de revue gepasseerd die geen betrekking kunnen hebben op het vaccin van GSK. Voor Pandemrix(R) zijn de feiten namelijk als volgt:

Het vaccin bestaat uit een griepvirus antigeen en een adjuvans (letterlijk: hulpstof) dat met verschillende griepvirus antigenen gecombineerd kan worden. In tegenstelling tot pandemische vaccins van andere fabrikanten worden bij het GSK vaccin deze twee componenten los van elkaar geleverd. Pas op het moment van toediening worden antigeen en adjuvans samengevoegd.

Deze benadering is met opzet zo gekozen zodat het adjuvans eventueel met een ander griepvirus antigeen gecombineerd kan worden. Het adjuvans, dat overigens de meest kostbare component van het vaccin is, heeft de langste houdbaarheid. De Nederlandse overheid kan het dus op een later moment gebruiken om nieuwe griepuitbraken te bestrijden. Men kan hierbij bijvoorbeeld denken aan de H5N1 vogelgriep waarmee met regelmaat mensen geïnfecteerd blijken.

GSK onderzoekt op dit moment de toepassing van haar adjuvans voor de realisatie van een nog effectiever vaccin tegen seizoensgriep.

Over GlaxoSmithKline

GlaxoSmithKline behoort tot de leidende, innovatieve farmaceutische en healthcare bedrijven in de wereld. Het is de bedrijfsmissie van GSK om de kwaliteit van leven van mensen te verbeteren door hen in staat te stellen een actiever leven te leiden, zich beter te voelen en langer te leven.

//// Einde persbericht ////

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.gsk.com