Ministerie van Defensie

Periodiek overzicht Afghanistan

12 mei 2010, 16.05 uur

Afgelopen week zijn 2 Nederlandse militairen in Afghanistan gewond geraakt tijdens een operatie van Task Force 55. Het gaat om 1 militair van de Task Force Uruzgan (TFU) die aan de operatie was toegevoegd en 1 militair van Task Force 55. De 2 militairen zijn inmiddels terug in Nederland. Hun toestand is stabiel en niet levensbedreigend.

De inzet van Task Force 55 richt zich op het uitvoeren van verkenningen, het verzamelen van inlichtingen en het aangrijpen en arresteren van Talibanleiders en andere opstandelingen.

Diploma voor Afghaanse politieagenten

Een Afghaanse politieagent ontvangt zijn diploma uit handen van een Nederlandse militair - Foto: ministerie van Defensie

Vorige week ontvingen 8 Leerlingen van de Afghan National Police (ANP) in Uruzgan hun diploma op Camp Hadrian in Deh Rawod.

Het Nederlandse Police Mentoring Team (PMT) verzorgde de lessen. Tijdens de 4 weken intensieve training stonden basisvaardigheden, zoals exercitie, wapenleer, patrouilleren en het opsporen van bermbommen, op het programma. Vanwege het hoge percentage analfabetisme in Uruzgan, kregen de leerlingen ook lees- en schrijflessen. De nieuwe agenten kunnen nu zelfstandig in het gebied patrouilleren. Vorige week is een nieuwe cursus begonnen. Nieuw is dat het PMT tijdens de cursus volgens het train-the-trainer-principe opleidt. Dat betekent dat afgestudeerden na hun opleiding zelf nieuwe politieagenten kunnen opleiden.

Grote shura Uruzgan

De maleks zijn, volgens districtschef Kaliffa Sadat, zelf voor een groot deel verantwoordelijk voor de veiligheid in de dorpen. (Foto: Defensie)

Op de westoever van de rivier de Helmand in Uruzgan, heeft vorige week een grote shura plaatsgevonden. Deze vergadering op de politiepost in het dorp Dizak was een belangrijk onderdeel van een meerdaagse operatie van het Provinciaal Reconstructie Team (PRT). Op de agenda stonden onder meer veiligheid, werkgelegenheid en onderwijs. Een Afghaanse man is blij dat er naar zijn zieke koe wordt gekeken. - Foto: ministerie van Defensie

Ook bezocht het PRT verschillende dorpen. Voor de eerste keer is er een dierenverzorgster meegegaan. Dierenartsassistent sergeant der eerste klasse Sis, normaal gesproken verbindelaar, behandelde ezels, schapen, koeien, geiten, kippen en honden en gaf adviezen aan de eigenaren.

Meer dan een lapje grond en een paar dieren hebben de lokale bewoners in dit gebied niet om in hun levensonderhoud te voorzien. Ze hebben niet meer dan een waakhond, een paar kippen of een koe. Goede verzorging van de veestapel is daarom essentieel voor deze Afghanen.

ISAF-commandant uit Kandahar

Interim Gouverneur Rahim tijdens de wekelijkse bijeenkomst van de Provinciale Veiligheidsraad.

Zaterdag woonde de Britse generaal-majoor Nick Carter, de commandant van Regional Command South (RC South), de Provinciale Veiligheidsraad in Tarin Kowt bij. Tijdens deze raad bespreken de Afghaanse veiligheidsdiensten de veiligheidssituatie in Uruzgan met de gouverneur. Naast generaal-majoor Carter waren ook 3 Afghaanse generaals van politie en leger uit Kandahar aanwezig.

Generaal-majoor Carter sprak onder meer over de Uruzgaanse delegatie die eind mei afreist naar Kabul voor deelname aan de belangrijke verzoeningsbijeenkomst (Peace Jirga) van president Karzai. Deze Jirga heeft als doel etnische, religieuze en tribale leiders uit Afghanistan bijeen te brengen en te spreken over de nieuwe plannen van Karzai voor vrede, verzoening en ontwikkeling. Daarbij wil Karzai de Taliban niet langer verslaan, maar bekijken of hij de meer gematigde Talibanleden kan overhalen af te zien van geweld.

Ook de recente ontwikkelingen in de regio Ghizab (Noord-Uruzgan) stonden hoog op de agenda. Daar heeft de lokale bevolking enkele weken geleden de Taliban verjaagd. Om te voorkomen dat de Taliban weer terugkeert, heeft Ghizab de steun van de Afghaanse overheid nodig, aldus interim gouverneur Rahim.

Helikopterwissel

Chinook wordt na aankomst gereed gemaakt voor transporttaak. Foto: ministerie van Defensie

3 Chinooks hebben in het zuiden van Afghanistan de transporttaak van 5 Cougars overgenomen. Bij toerbeurt verzorgen de luchtmachthelikopters het vervoer van mens en materieel binnen het ISAF-missiegebied. De Chinooks werden de afgelopen weken met een Antonov, een van de grootste vrachtvliegtuigen, naar Afghanistan gevlogen.

De Cougars vlogen vanaf oktober 271 missies in Zuid-Afghanistan, verdeeld over 1096 uur. Ze vervoerden ruim 6400 personen en 128.000 kilo vracht, onder meer naar vooruitgeschoven bases in de provincie Uruzgan. Ook ondersteunden zij operaties van speciale eenheden van Task Force 55 met Nederlandse commando's en mariniers.

Gevechtscontacten

* Vorige week was Kandahar Airfield doelwit van een raketaanslag. De aanval bestond uit 2 raketten die buiten het kamp neerkwamen. Er zijn geen slachtoffers gevallen en er is ook niets beschadigd. * Een gemengde Nederlandse en Afghaanse patrouille heeft vorige week nabij Kamp Holland 2 granaten in een open veld gevonden. Het gebied is afgezet en de explosieven worden geruimd. * De basis in Tarin Kowt was afgelopen week het doelwit van een raketaanval. Hierbij vielen geen Nederlandse gewonden en is geen Nederlands materieel beschadigd. * Afgelopen weekend heeft een Nederlandse patrouille van de Task Force Uruzgan (TFU) nabij Kamp Holland een wapenopslag gevonden. De opslag is geruimd.