ChristenUnie


PerspectieF wil alcoholleeftijd op 18 jaar: Save our brains!

PerspectieF wil alcoholleeftijd op 18 jaar: Save our brains!

woensdag 12 mei 2010 13:00 Woensdag stemt de Tweede Kamer gestemd over de nieuwe Drank & Horecawet. Hierin wordt een experiment voorgesteld om in meerdere gemeenten de alcoholleeftijd naar 18 jaar te verhogen. De meerderheid voor het voorstel staat helaas onder druk doordat commerciële belangen zwaarder wegen dan gezondheid van jongeren. Daarom voert PerspectieF, de jongeren organisatie van de ChristenUnie actie om de alcoholleeftijd wél te verhogen naar 18.

Op het Plein voor de Tweede Kamer staat PerspectieF met een metershoog bierglas en mutsen met de weergave van de hersenen. Op deze manier wordt aandacht gevraagd voor de impact die alcoholmisbruik heeft op hersenontwikkeling. Een manifest zal worden overhandigd aan diverse Kamerleden. Ondertussen worden alcoholvrije shotjes uitgedeeld aan politici en burgers.

PerspectieF voorzitter en kandidaat Kamerlid voor de ChristenUnie nr.10 IJmert Muilwijk stelde in GoedeMorgen Nederland: Het aantal comazuipers in 2009 was bijna 50% hoger dan in 2008. Wetenschappers van het Trimbos instituut, de World Health Organisation en Stichting Alcoholpreventie (STAP) zijn het er allemaal over eens dat het beter is om de alcoholleeftijd naar 18 te verhogen. Dit zorgt er voor dat in ieder geval jongeren van 14 en 15 jaar minder snel aan alcohol kunnen komen''..." "Het is bijzonder dat wetenschappers er al lang over uit zijn dat de alcoholleeftijd omhoog moet, maar dat de politiek het om electorale redenen af laat weten. Daarom overhandigen we nogmaals de feiten aan onze volksvertegenwoordigers in de hoop dat onze hersenen beter beschermt gaan worden; save our brain!"

In het kader van de alcoholactie is een groep PerspectieF'ers op pad gegaan met de verborgen camera om te zien of jongeren onder de 16 makkelijk alcohol kunnen kopen. In bijna alle gevallen kregen de jongeren van 14 en 15 de alcohol zonder ID te laten zien mee.