Nieuw-Vlaamse Alliantie


Franstalige kiezers in het buitenland laten zich registreren in B-H-V (12/05/10)

Sinds de verkiezingen van 2003 kunnen ook Belgen die officieel in het buitenland wonen, deelnemen aan de federale verkiezingen. Bij de eerste verkiezingen na deze wetswijziging schreven 114.677 Belgen in het buitenland zich in om te kunnen stemmen voor Kamer en Senaat. Bij de verkiezingen van 2007 waren dat er 122.150.

N-VA-Kamerlid Ben Weyts analyseerde de buitenlandse stemmen en komt tot drie opvallende conclusies. Zoals bekend zijn er meer Franstaligen in het buitenland dan Vlamingen of alleszins meer Franstalige stemmers. Het verschil is echter opzienbarend. De 60/40-verhouding in het binnenland, wordt een 30/70-verhouding in het buitenland. Voor de Senaat behaalden de Franstalige partijen immers 17.019 stemmen vanuit het buitenland. De Vlaamse lijsten amper 7.451, of net iets meer dan 30%.

Tweede vaststelling is dat vooral de MR de buitenlandse stemmen weet binnen te halen. Terwijl de partij bij de binnenlandse kiezer voor de senaatverkiezingen in 2007 32,3% scoorde, liep het aandeel bij de buitenlandse stemmers op tot 36,5%. In een nek-aan-nek-race tussen MR en PS over de hegemonie in Wallonië, zouden de buitenlandse stemmers in deze verkiezingen dus wel eens de doorslag kunnen geven. Niet voor niets maakte Didier Reynders van de haalbaarheid voor de kiezers in het buitenland een breekpunt voor hij zich bij de huidige verkiezingsdatum wilde neerleggen.

Derde conclusie: het systeem wordt misbruikt om Vlaamse parlementszetels in te pikken. In een normaal land zou het stemgedrag van landgenoten in het buitenland geen aanleiding zijn tot een conflict tussen de gemeenschappen. Maar dit is België, hier is alles communautair, zegt Weyts. En dat komt omdat de kiezers in het buitenland zich volgens de kieswet mogen registreren in een gemeente naar keuze, ook al hebben ze geen enkele band met die gemeente. In de praktijk laten heel wat Franstalige kiezers zich registreren in de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. B-H-V is de enige kieskring in het land waar Franstalige en Vlaamse lijsten elkaar beconcurreren. Momenteel gaan er van de 22 zetels die in B-H-V worden verdeeld 13 naar Franstalige partijen. Volgens mij is het niet geheel toevallig dat er in B-H-V de eerste verkiezing na de invoering van het stemrecht voor Belgen in het buitenland, een zetel naar de Franstaligen verschoof, ten nadele van de Vlaamse partijen, stelt Weyts.

Niettegenstaande het Brussels gewest amper 10% van de inwoners telt, liet bijna 25% van de buitenlandse kiezers zich in 2007 in Brussel registreren. Weyts verwijst ook naar Sint-Genesius-Rode; van de 379 kiezers die zich in Rode lieten registreren, deden 310 van hen dat met een Franstalig registratieformulier Daarenboven worden de stemmen van diegenen die per brief stemmen, ook nog eens bij de kieskring B-H-V gevoegd. De optelsom van dit alles maakt dat de Franstaligen via dit systeem parlementszetels winnen ten koste van de Vlamingen.

Ook nu weer verschijnen op Franstalige websites, zoals op het Forum van Le Soir, oproepen om zich als kiezer in het buitenland te laten registreren in een gemeente in B-H-V, zegt Weyts Van de zo geroemde federale loyauteit is dus weinig sprake. Weyts roept dan ook op tot een wijziging van het systeem zodat Belgen in het buitenland zich enkel kunnen laten registreren in een gemeente waarmee zijzelf of hun (groot)ouders indien ze zelf nooit in België verbleven - een band kunnen aantonen. Bij een wetswijziging in deze zin zou men de Belgen in het buitenland in één beweging ook stemrecht kunnen verlenen bij de deelstaatverkiezingen. Want dat is tot nu toe niet het geval.

Auteur:
Ben Weyts
N-VA-lijsttrekker B-H-V

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Fractiewoordvoerder N-VA Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217.35.10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be