Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

Eurlings voert rijbewijs in voor trekkers

Op 12 mei 2010

Voor 16- en 17-jarigen worden de eisen aan het trekkercertificaat verhoogd tot de eisen van een rijbewijs. Dat schrijft minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer. De minister introduceert over 2 jaar het rijbewijs T voor iedereen vanaf 16 jaar die een trekker bestuurt. Voordien worden de rijvaardigheidseisen voor het certificaat al aangepast aan die voor een rijbewijs.
Iedereen die na invoering van het rijbewijs T 18 is en beschikt over een rijbewijs B is vrijgesteld van het behalen van rijbewijs T. Mensen die dan beschikken over een rijbewijs CE krijgen de T bij vernieuwing van het document automatisch bijgeschreven. Met dit ,,ingroeimodel'' beschikt iedereen die straks een trekker bestuurt over een specifiek T-bewijs. Over vrijstelling voor het rijbewijs E bij B voor bestuurders die reeds de beschikking hebben over een T-bewijs vindt nog overleg plaats met de Europese Commissie.
Eurlings ziet af van de invoering van een kentekenplaat voor landbouwvoertuigen. Wél komt er een herkenningsplaat voor landbouwtrekkers waarvoor straks een maximum snelheid geldt van 40 km per uur. Die herkenningsplaat ziet er uit als een kentekenplaat. De minister laat aan de Kamer over of de maximumsnelheid wordt verhoogd van 25 naar 40 km/u. Of Eurlings' voornemens kunnen rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer moet vanmiddag blijken in een debat over verkeersveiligheid.